Een illegale migrant heeft dinsdag tegen de Turkse autoriteiten gezegd dat hij door Griekse soldaten werd geblinddoekt en gemarteld.

metro.co.uk (26 november 2019)

De getuigenis sluit aan bij de beweringen van honderden andere illegale migranten, die verklaarden dat ze door de Griekse autoriteiten werden mishandeld vooraleer ze terug naar Turkije werden gestuurd.

metro.co.uk (26 november 2019)

“De soldaten brachten me geblinddoekt naar een kamer. Ze verbrandden toen mijn hand met een sigaret en schopten tegen mijn voeten,” zei de 31-jarige Pakistaanse migrant Musaddiq Javed, die werd opgenomen in Edirne’s Uzunköprü-district.

Javed voegde toe dat hij samen met 17 anderen de oversteek maakte naar Xanthi (İskeçe) in Griekenland. Ze werden onderschept door de politie toen ze met de wagen onderweg waren naar Kavala. De groep werd overhandigd aan het Griekse leger. Hun euro’s en telefoontoestellen werden onmiddellijk afgepakt en Turkse lira’s werden verscheurd.

De Pakistaanse migrant zei ook dat ze geen eten kregen. Wie om eten vroeg kreeg rake klappen.

Mohammed Nainiya uit Marokko zei ook dat hij werd geslagen door het Griekse Leger. “Ze brachten ons naar een rivier en zetten ons op een boot. Toen sloegen ze ons met stokken tegen het hoofd. In totaal hebben ze 700 euro van me gestolen. Ook hebben ze al mijn kleren gepakt,” zei de Marokkaan.

“We hebben kilometers gewandeld en eindigden in een Turks dorpje waar we voedsel en kledij kregen van de lokale bevolking. De Turkse gendarmerie bracht ons vervolgens naar het ziekenhuis,” voegde Mohammed toe.

“De dokter zei dat mijn voet op drie plaatsen was gebroken. Ik werd diezelfde dag nog geopereerd en bleef nadien een week in het ziekenhuis,” klonk het verder.

De Grieken weigeren om hun verantwoordelijkheid op te nemen in de vluchtelingencrisis. Het land werd ook meermaals beschuldigd van het “folteren en mishandelen” van vluchtelingen.

Griekenland heeft in de eerste 10 maanden van 2019, 25.404 illegale migranten teruggestuurd naar Turkije. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 11.867 migranten die werden teruggedreven in 2018. De cijfers werden bekendgemaakt door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Internationale wetten en conventies verplichten Griekenland om illegale migranten op Grieks grondgebied te registreren. In realiteit worden deze mensen met geweld verdreven naar Turkije.

Sabah

O.A.