Mahmut Yıldız

De landeigenaar van wat velen de ‘ground zero’ van de mensheid hebben genoemd, kan zich herinneren hoe hij op de antieke site van Göbeklitepe stuitte toen hij eind jaren tachtig zijn akkers aan het ploegen was.

Mahmut Yıldız, die ooit eigenaar was van het land waarop Göbeklitepe is gelegen in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa, zei dat ze op twee artefacten waren gestoten terwijl ze hun veld aan het ploegen waren in 1986.

Ze besloten om ermee naar een museum te gaan waar ze werden ontvangen door een museumdirecteur die op dat moment geen archeoloog was. De directeur concludeerde dat het “slechts kalkstenen” waren.

Yildiz zei over de ontdekking van de ruïnes: “Dit is ons land dat we van onze familie hebben gekregen. Het was een stenige akker, maar het was vruchtbaar.

Göbeklitepe

We plantten hier linzen. Terwijl hier landbouw werd bedreven, was het ook bekend als een heilige plaats waar gebeden werden verricht.”

“Mijn oom Şavak vond twee artefacten tijdens het ploegen in 1986. Toen we de stenen naar het museum brachten, zei İbrahim Yıldız, de directeur van het museum die geen archeoloog was maar een geschiedenisleraar, dat het ‘kalkstenen’ waren.

We hebben de stenen 20 kilometer lang met een paardenkoets naar het museum gedragen en dachten dat we door het museum zouden worden geprezen.”

Yıldız verklaarde dat het museum de steen in ontvangst nam omdat zijn oom de steen niet terug wilde dragen naar de vindplaats.

“De steen lag vier tot vijf jaar lang ongebruikt in de tuin van het museum. De Duitse archeoloog Klaus Schmidt zag de stenen daar later liggen. Vervolgens kwamen ze naar ons grondgebied om onderzoek te verrichten. De opgravingen begonnen in 1992.”

Yıldız heeft 20 jaar meegewerkt aan de opgravingen. Nu werkt hij als bewaker op de historische site.

Hurriyet

O.A

Onderzoekers verbijsterd over oudste heiligdom ter wereld