In het zuidoosten van het Turkse Anatolië is de Göbekli Tepe te vinden. Met een indrukwekkende leeftijd van zo’n 11.500 jaar is dit het oudst bekende tempelcomplex ter wereld.

Ruim 200.000 mensen hebben vorig jaar een bezoek gebracht aan het millennia-oude bergheiligdom Göbeklitepe in Turkije, dat bekend is als het oudste tempelcomplex ter wereld. Dit allemaal ondanks de woedende coronapandemie.

Een totaal van 197.912 mensen bezochten de 12.000 jaar oude site in het zuidoosten van de provincie Şanlıurfa, hoewel het voor ongeveer 3 maanden gesloten was voor het publiek, zei Rahime Yaşar, hoofd van de associatie voor toeristische ontwikkeling, in een gesprek met Anadolu Agency.

“Begin 2020 hadden we gerekend op 1 miljoen bezoekers, maar de pandemie heeft hier een stokje voorgestoken,” voegde Yaşar toe.

Göbekli Tepe is door de Duitse archeoloog Klaus Schmidt in 1994 ontdekt en staat sinds 2018 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Müslüm Çoban, hoofd van een regionale vereniging voor toeristische gidsen, blijft optimistisch omdat er ondanks het virus toch nog bijna 200.000 mensen een bezoek hebben gebracht aan de wereldbefaamde site. “We verwachten en hopen dat dit cijfer zal stijgen in 2021,” haalde hij aan.

Göbeklitepe staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het heiligdom werd in 1963 ontdekt door onderzoekers van de universiteiten van Istanbul en Chicago.

Toch roept Göbekli Tepe nog altijd vele vraagtekens op. Mysteries die onderzoekers nu langzaam aan beginnen te ontrafelen.

Het Duitse Archeologisch Instituut en het Sanliurfa Museum hebben sinds 1995 samen op de site gewerkt.

Hierbij werden T-vormige obelisken gevonden uit het Neolithicum die 3-6 meter hoog zijn en 40-60 ton wegen.

Tijdens de opgravingen werden er ook 12.000 jaar oude artefacten ontdekt zoals menselijke beelden van zo’n 65 cm.

Een belangrijke vraag was hoe kleine groepen van jagers-nomaden erin geslaagd waren om met slechts enkele rudimentaire werktuigen deze indrukwekkende site op te richten?

Hoewel veel antwoorden over het hoe en waarom van deze neolithische site tot op de dag van vandaag nog steeds onderwerp zijn van discussie kan wel met zekerheid gesteld worden dat het heiligdom van Göbekli Tepe uniek is in zijn genre.

Nergens in de wereld werd tot nu nog toe een vergelijkbaar complex werd ontdekt.

Hurriyet
O.A.