Het Sümela-klooster staat gebouwd uit de rotsen van een berg, Trabzon, Turkije, 26 april 2021. (Foto IHA)

Tijdens de restauratie van een van de belangrijkste religieuze toeristische plaatsen in Turkije, het Sümela-klooster in de provincie Trabzon in het Zwarte-Zeegebied, werd een geheime kapel gevonden.

Die pas ontdekte kapel wacht nu op de dag dat zij bezoekers zal verwelkomen. Het klooster is een plaats van unieke historische en culturele betekenis en een belangrijke toeristische attractie.

In 2000 werd het opgenomen in de tijdelijke lijst van werelderfgoederen van de UNESCO. De restauratie- en milieuplannen voor het Sümela-klooster, dat is gewijd aan de Maagd Maria, zijn in februari 2016 van start gegaan.

De kapel werd op 22 sept. 2015 gevonden via een geheime doorgang tijdens restauratiewerkzaamheden in het Sümela-klooster had tot gevolg dat de site, gelegen in de Altındere-vallei van het Noord-Turkse Trabzon, gesloten was voor bezoekers.

A mural covers the walls of the newly discovered secret chapel of the Sümela Monastery, Trabzon, Turkey, April 26, 2021. (IHA Photo)

De restauratiewerkzaamheden werden korte tijd stilgelegd wegens slechte weersomstandigheden en maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in het klooster van Sümela, dat in het Maçka-district ligt, een belangrijk religieus toeristisch centrum in Turkije. De restauratiewerkzaamheden zijn in mei 2020 hervat.

Er wordt een nieuw project voorbereid voor de kapel, die zich op de bovenste helling van het noordelijke dak van het klooster bevindt en toegankelijk is via een geheime gang die schattenjagers in het verleden hebben gebruikt om de kapel te doorzoeken.

Een muurschildering bedekt de muren van de pas ontdekte geheime kapel van het Sümela-klooster, Trabzon, Turkije, 26 april 2021. (Foto IHA)

Het project zal aan het ministerie van Cultuur en Toerisme worden voorgelegd en is voorbereid door het bedrijf dat de restauratiewerkzaamheden van het Sümela-klooster leidt. Als het ministerie het goedkeurt, zal de geheime kapel de bezoekers van het klooster verwelkomen.

De restauratie van het Sümelaklooster, dat is gebouwd aan de voet van een berg met een 1600 jaar oude geschiedenis en in totaal drie fasen omvat, zal worden voltooid met de aanleg van een houten weg naar de kapel.

Als onderdeel van de restauratie zullen ook de fresco’s en het dakgedeelte van de kapel worden hersteld. Verwacht wordt dat de restauratie op 1 juli 2021 voltooid zal zijn.

Met de toevoeging van de kapel zal het Sümela-klooster naar verwachting duizenden lokale en buitenlandse toeristen aantrekken.

Bron: Sabah