Bezoekers zijn massaal toegestroomd naar het Sümela-klooster in de Zwarte Zee-provincie Trabzon, dat op 1 mei werd heropend na zes jaar van restauratiewerkzaamheden.

Terwijl kapellen, monnikenkamers en kelders de aandacht trekken in het klooster, dat voor het eerst in zijn geschiedenis volledig werd opengesteld voor bezoekers, worden de inspanningen om de geheime kapel te bereiken die tijdens de restauratie werd ontdekt, voortgezet.

De kapel, die via een voetpad zal worden bereikt, zal voor bezoekers worden opengesteld na een restauratieproject van een maand en het klooster zal nooit voor bezoekers worden gesloten nadat de restauratiewerkzaamheden zijn voltooid, aldus de ambtenaren.

Voertuigen kunnen rijden tot aan de parkeerplaats op 950 meter hoogte bij de rivier. Vanaf dat punt moeten bezoekers ongeveer een kilometer bergopwaarts wandelen om de ingang van het klooster te bereiken, dat 1.200 meter boven de zeespiegel ligt.

De restauratie van het majestueuze kloostercomplex begon in 2016 en werd in twee fasen voltooid na landschapsarchitectuur, onderzoek en versterking van het geologische en geotechnische onderhoud van rotsen.

Het iconische bouwwerk werd op 1 nov. 2021 voor de vierde keer in vijf jaar gesloten voor bezoekers vanwege restauratie- en hellingverbeteringsprojecten.

Deskundigen, waaronder professionele industriële klimmers, hebben de 360 ton wegende rotsmassa, die ernstige risico’s vormde, recht boven de ingang van het klooster aan de helling vastgemaakt met 16 meter lange stalen palen.

Het Sümela-klooster staat uitgehouwen in de steile rotswand van de berg 300 meter boven de schilderachtige Altınderevallei en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Trabzon.

Het klooster, dat sinds 2000 op de voorlopige werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is ook bekend als het Grieks-orthodoxe klooster van de Maagd Maria en werd vermoedelijk aan het eind van de vierde eeuw door twee monniken gebouwd.

Bron: Hürriyet