Een uitzicht op de Hellepoort, in Denizli, West-Turkije, 21 juni 2022. (DHA FOTO)

Turkije rekent op kapitaal uit het toerisme nadat een befaamde archeologische site in de westelijke provincie Denizli, bekend als de Hellepoort, maandag voor het eerst werd opengesteld voor gewone bezoekers.

Het is niet gemakkelijk om de “Hel” te bereiken, of liever gezegd de poort, want het gebied achter de poort is gesloten voor bezoekers, aangezien het gelegen is tussen de uitgestrekte ruïnes van de oude stad Hierapolis (noorden van Denizli).

Zonder de wegwijzers, zoals een standbeeld van de Griekse onderwereldgod Hades en zijn driekoppige hond Cerberus, bewakers van de poorten naar de hel in de Griekse mythologie, zou men gemakkelijk kunnen verdwalen op zoek naar de Hellepoort.

Hoewel de ongerepte travertijnen van Pamukkale (Katoenkasteel) op een paar kilometer afstand verleidelijker zijn voor wie zich wil koesteren in de schoonheden van de wereld, zal de poort, die in 2013 volledig werd verkend, waarschijnlijk zijn deel van de bezoekers krijgen.

De naam is afgeleid van een combinatie van mythologie en de praktische toepassing van wetenschappelijke feiten. Eeuwen geleden werden offerdieren de smalle ingang in de grond ingestuurd om te sterven ter ere van de godheden.

Dood van dieren

Een studie uit 2013 onder leiding van de Italiaanse professor Francesco D’Andria ontdekte dat de hoge kooldioxidegehaltes die vrijkwamen uit de grond waar de poort zich bevindt, de oorzaak waren van de dood van de dieren.

Het gebied was eigenlijk een combinatie van hemel en hel, omdat de kooldioxide-emissies afkomstig zijn van dezelfde thermische bron die de travertijnen van Pamukkale hun prachtige witte kleur geeft.

Na de expeditie van 2013 werd het gebied om veiligheidsredenen gesloten vanwege de giftige uitstoot die eeuwenlang onopgemerkt bleef omdat het fenomeen beperkt bleef tot de “poort” en grotendeels vergeten was.

Er volgden verdere opgravingen voordat de afbrokkelende stenen van de poort werden gerestaureerd en standbeelden werden opgericht bovenop de terrasvormige structuur naast de poort. Via een loopbrug op veilige afstand van de poort kunnen bezoekers een kijkje nemen in de oude onderwereld voor zondaars.

Voor anderen is er misschien een speciale plaats in de hel, maar voor Muharrem Aldıbaş, een rondleider, is de Hellepoort zelf een speciale plaats.

“Ik heb lang gedacht dat het eerder geopend zou worden voor bezoeken. Deze plek is een kans om meer bezoekers naar Pamukkale te trekken,” vertelde hij dinsdag aan Demirören News Agency (DHA).

“In de oudheid geloofde men dat Hades de helft van het jaar op aarde zou doorbrengen en de rest in de onderwereld en door deze poort naar de onderwereld zou reizen. Ik denk dat meer mensen dit verhaal zullen horen en hierheen zullen komen,” voegde hij eraan toe.

Hatice Şentürk, een bezoekster uit de noordwestelijke provincie Bursa, zei dat ze op de hoogte was van het bestaan van de poort en besloot een bezoek te brengen nadat ze Pamukkale had bezocht.

“Het is een geweldige plek en ik ben blij dat ik een van de eerste bezoekers hier ben,” zei ze.

Bron: Sabah