De Duitse autoriteiten hebben ingestemd met de tijdelijke tewerkstelling van Turkse werknemers om het personeelstekort op de luchthavens van het land aan te vullen, maar de luchthavenexploitanten eisen een tewerkstelling op langere termijn.

Op grond van een tijdelijke regeling zullen Turkse werknemers tot 6 november op Duitse luchthavens kunnen werken.

De meeste mensen uit de sector steunden het besluit van de regering om Turkse werknemers in dienst te nemen, maar merkten op dat “tijdelijke” aanwerving de aanhoudende problemen op de luchthavens niet zal oplossen en dat aanwerving op langere termijn een betere optie zou zijn.

“Wij zijn verheugd over het besluit van de Duitse regering om de mogelijkheid te bieden Turks personeel in dienst te nemen”, aldus Flughafen München, de exploitant van de luchthaven van München.

Op korte termijn kan dit de problemen verlichten, maar niet volledig oplossen, zei het bedrijf.

Het bedrijf merkte op dat het tijdens de pandemie het grootste deel van zijn personeel heeft behouden.

“We zijn een paar weken geleden begonnen met het aannemen van meer mensen toen het luchtverkeer begon aan te trekken. We hebben 200 extra personeelsleden nodig voor beveiliging en technische diensten.”

Frankfurt Airport zei dat zijn dochteronderneming, FraGround, onlangs is begonnen met het inhuren van extra gronddiensten en bagageafhandelingspersoneel.

“Zo’n 1.000 mensen werden aangeworven, maar we hebben nog een paar honderd mensen nodig. Hoeveel mensen we uit Turkije zullen aanwerven, zal afhangen van de kwalificaties van de kandidaten. We zullen ook blijven zoeken naar aanwerving van personeel uit andere Europese landen.”

Hamburg Airport heeft al 40 mensen uit Griekenland in dienst genomen, maar het bedrijf zei dat dit niet genoeg zal zijn.

Turkijes Directoraat-Generaal voor de Burgerluchtvaart (SHGM) was niet blij met het Duitse plan.

“We begrijpen dat sommige landen u willen inhuren. Maar we vragen u om uw strategische posities niet te verlaten om de groei van de Turkse luchtvaartsector te verzekeren,” zei de autoriteit in een verklaring, blijkbaar gericht aan mensen die in de industrie werken.

“Werknemers moeten luisteren naar personeel dat wil opstappen en praktische en snelle oplossingen vinden,” voegde het eraan toe.

Bron: Hürriyet