De Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Berat Albayrak (R) ontmoet de minister van Energie en Watervoorraden van Israël Yuval Steinitz (L) tijdens het 23e Wereld Energie Congres in het Istanbul Congress Center in Istanbul, Turkije op 13 oktober 2016.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken drong er vrijdag bij Israël op aan om zijn “obstructieve houding” te beëindigen en de Palestijnse verkiezingen te vergemakkelijken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat Turkije bedroefd is door het nieuws dat de Palestijnse parlements- en presidentsverkiezingen, die voor het eerst sinds 2006 in het land zouden worden gehouden, werden uitgesteld als gevolg van de vergadering die donderdag werd gehouden met de deelname van Palestijnse groeperingen.

De belangrijkste reden om de verkiezingen uit te stellen, aldus de verklaring, is dat Israël niet heeft gereageerd op de oproep van het Palestijnse bestuur om verkiezingen te houden in Oost-Jeruzalem en niet heeft toegestaan dat verkiezingscampagnes werden gevoerd.

“Wij roepen de Israëlische regering op ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk Palestijnse verkiezingen worden gehouden, de bepalingen van het Oslo II-akkoord van 1995 te eerbiedigen en een einde te maken aan de obstructieve houding”, luidde het.

“Anderzijds hopen wij dat het besluit om de verkiezingen uit te stellen geen negatieve gevolgen zal hebben voor het inter-Palestijnse verzoeningsproces, waaraan ons land groot belang hecht, en moedigen wij alle Palestijnse groeperingen aan te blijven werken aan eenheid en verzoening”, zo luidde de verklaring.

Eerder zouden in Palestina op 22 mei parlementsverkiezingen worden gehouden en op 31 juli presidentsverkiezingen, voor het eerst in 15 jaar.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei donderdag dat ze geen verkiezingen zullen houden waarbij Jeruzalem is uitgesloten van de stemming.

“We zullen niet naar de verkiezingen gaan zonder bezet Jeruzalem, ik wil verkiezingen in Jeruzalem zoals op de Westelijke Jordaanoever,” zei Abbas in een televisietoespraak.

Hij zei dat van Israëlische zijde geen antwoord was gegeven op het Palestijnse verzoek om de stembusgang in Jeruzalem te houden “omdat er geen Israëlische regering is die een dergelijke beslissing kan nemen.”

Abbas benadrukte echter dat zodra Israël verkiezingen in Jeruzalem toestaat, de stembusgang binnen een week zal worden gehouden.

Bron: Sabah