Turkse politie toont in beslag genomen explosieven die toebehoren aan terreurgroep PKK in Istanbul, Turkije, 29 april 2021. (Foto IHA)

De Turkse politie heeft in de grootste busterminal van Istanbul zes plastic explosieven in beslag genomen die toebehoren aan de terreurgroep PKK.

De explosieven, die 5 kilogram wegen, werden donderdag in het gebouw van het politiedepartement van Istanbul aan de media getoond.

Vier van de explosieven werden gevonden in een aluminium doos die in sigarettenkartons was geplaatst en op afstand werd bediend met mobiele telefoons, terwijl twee met een timer werden bediend.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu maakte eerder op woensdag bekend dat twee verdachten probeerden te ontsnappen aan de politie tijdens reguliere controles voor COVID-19-maatregelen.

Het duo werd later ingerekend rond de 15 Temmuz Sehitler Otogarı, de belangrijkste busterminal van Istanbul.

Politieteams stelden in het gebied een onderzoek in nadat zij hadden ontdekt dat een van de aangehouden verdachten een tas had achtergelaten onder een voertuig langs de weg.

Bij het onderzoek door politieteams werden de zes plastic explosieven, klaar voor de aanslag, in beslag genomen.

Een derde verdachte werd woensdagavond aangehouden.

Laatste terreuraanslag

De laatste grootschalige terreuraanslag in Istanbul werd in 2017 uitgevoerd door Daesh in de nachtclub Reina, waarbij 39 mensen omkwamen en 70 gewond raakten.

Sprekend op een evenement in de hoofdstad Ankara op 18 maart, had minister Soylu gezegd dat Turkije 26 pogingen tot terreuraanslagen heeft verijdeld en 121 PKK-terroristen heeft uitgeschakeld sinds januari.

In haar meer dan 40 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de Europese Unie op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst – verantwoordelijk voor de dood van ten minste 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

Bron: Sabah