Het hoofd van een slijterijvereniging heeft beweerd dat het tijdelijke verbod op de verkoop van alcohol is opgeheven op de eerste dag van de volledige afsluiting van COVID-19, hoewel de regering de beleidswijziging nog niet heeft bevestigd.

Ondertussen hebben burgers op Twitter melding gemaakt van de verkoop van alcohol in kruidenierswinkels.

Een verbod op de verkoop van alcohol dat de Turkse regering tijdens de lockdown wilde invoeren, is op de eerste dag van de beperkingen opgeheven, beweerde het hoofd van het Turkse Platform voor Slijterijen, hoewel de regering de beleidswijziging nog moet bevestigen.

“Het verbod op de verkoop van alcohol is opgeheven. Iedereen veel plezier,” tweette Özgür Aybaş, voorzitter van het Turks Slijterij Platform, op 30 april.

Ondertussen namen burgers het op Twitter over de kwestie en meldden alcoholverkoop in kruidenierswinkels op 30 april, de eerste volledige dag dat het verbod van kracht zou worden.

Journaliste Melis Alphan zei op Twitter: “Er is alcoholverkoop in [kruidenierswinkelketen] Migros. En ik denk nu overal.”

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bracht een nogal cryptische boodschap uit waarin burgers werden gewaarschuwd tegen valse informatie, kort nadat berichten over de opheffing van het verbod waren opgedoken.

“Beperkingsvoorschriften worden uitgevaardigd door ons ministerie, provinciale gezondheidsraden en gouverneurs. Alle andere verklaringen moeten worden genegeerd,” zei het ministerie.

Het ministerie zei ook dat ze gerechtelijke procedures zouden starten tegen mensen die “georganiseerde misinformatieprogramma’s uitvoerden”.

Het verbod van de regering op de verkoop van alcohol was niet opgenomen in het decreet van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin de lockdownbeperkingen waren opgenomen, maar minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu had de praktijk op 28 april bevestigd.

Het verbod had in het hele land tot verontwaardiging geleid toen gebruikers van sociale media de regering lieten weten “Blijf van mijn alcohol af” en juridische deskundigen unaniem van mening waren dat de praktijk ongrondwettelijk was.

Bron: Hürriyet