Het besluit van de regering om tijdens de volledige lockdown de slijterijen te sluiten, heeft in Turkije een debat op gang gebracht, waarbij ondernemers oneerlijke concurrentie aanklagen en de oppositie het alcoholverkoopverbod als “social engineering” bestempelt.

Supermarkten, slagerijen en kruidenierswinkels zullen tijdens de lockdown van 10.00 tot 17.00 uur open zijn, maar slijterijen (in Turkije Tekel-winkels genoemd) zullen in die periode gesloten zijn.

Volgens de regels van de lockdown is de verkoop van alcoholische dranken in supermarkten of andere winkels ook niet toegestaan.

“Veel Tekel-winkels doen ook dienst als kruidenierswinkel, waar ze kranten en basisvoedingsmiddelen zoals brood, yoghurt en water verkopen aan hun klanten in de wijken.

Ferihan Karasu

Ze verkopen niet alleen alcoholische dranken,” zei Ferihan Karasu van een overkoepelende organisatie die Tekel-winkels vertegenwoordigt.

De zaak mag niet worden beperkt tot de verkoop van alcohol, er zit nog een andere kant aan, voegde Karasu eraan toe.

Het besluit met betrekking tot de Tekel-winkels creëert oneerlijke concurrentie omdat de kruideniers open zullen zijn en als hun winkels nog eens drie weken dicht zullen zijn, zou het zeer moeilijk voor hen zijn om hun zaak draaiende te houden, zei ze, en ze eiste een vrijstelling van de regering.

Ondertussen bekritiseerde Veli Ağbaba, vice-voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), het verbod op de verkoop van alcohol.

Veli Ağbaba

“Dit besluit toont aan dat het niet gaat om een strijd tegen de uitbraak,” zei Ağbaba.

Het verbod schendt de grondwettelijke rechten van de mensen, volgens Erinç Sağkan, het hoofd van de Ankara Bar Association, die opmerkte dat het besluit op juridische gronden kan worden aangevochten.

Ondertussen werd het alcoholverbod uitvoerig besproken en bekritiseerd op sociale media platforms.

Bron: Hürriyet