Ilber Ortaylı

Volgens historici is het een politieke zet om punten te scoren dat de Amerikaanse president Joe Biden de gebeurtenis van 1915 een “genocide” noemt en daarmee breekt met de lange traditie van Amerikaanse presidenten om de term niet te gebruiken

Het besluit van president Joe Biden om de gebeurtenissen van 1915 “genocide” te noemen, is in alle geledingen van de Turkse samenleving krachtig veroordeeld, terwijl historici onderstreepten dat de verklaring politiek gemotiveerd is en ver van de werkelijkheid staat.

Ortaylı legde uit dat er vandaag de dag een trend is van politici en parlementariërs die de gebeurtenissen van 1915 de Turkse kruistocht tegen de christenen of genocide noemen, terwijl de term genocide “een zware misdaad is en een woord dat moeilijk uit te spreken is”.

Grootste genocide

Hij verklaarde dat de grootste genocide ter wereld tegen het Joodse volk was en de tweede de genocide op de Roma.

“De nazi’s verzamelden de Joden samen met de Roma en elimineerden systematisch onschuldige mensen in concentratiekampen. Dit wordt een genocide genoemd,” verklaarde historicus en academicus professor Ilber Ortaylı op dinsdag, volgens het dagblad Hürriyet.

Ortaylı daarentegen onderstreepte ook dat de stap van Washington vooral om politieke redenen kwam.

“Biden bevindt zich momenteel in een positie waarin hij geen enkele van zijn beloften kan waarmaken. Sinds zijn aantreden was het enige wat hij anders maakte dan (voormalig Amerikaans president Donald) Trump, het geven van een budget voor vaccinatie-inspanningen. Dit was zijn tweede punt. Het heeft hem geholpen deze punten te behalen,” verklaarde hij.

Maxime Gauin

De Franse historicus Maxime Gauin verklaarde op dezelfde manier dat de verklaring van 24 april “puur politiek” is.

In een gesprek met News. Az. Gauin zei: “Dit is een zuiver politieke verklaring, hoofdzakelijk om twee redenen. Ten eerste, de diepe vijandigheid die de heer Biden jaren geleden heeft ontwikkeld tegen het Turkse volk als zodanig. Ten tweede, zijn onvermogen om de Amerikaanse belangen in dit deel van de wereld te begrijpen.”

Hij zei dat de invloed van de VS in Armenië niet zal toenemen na de woorden van Biden en merkte op dat Armenië tegenwoordig afhankelijk is van Moskou.

Ook de Turkse regering en oppositiepartijen hebben zich verenigd tegen de stap van Biden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, veroordeelde de verklaring al snel. “We hebben van niemand iets te leren over ons eigen verleden. Politiek opportunisme is het grootste verraad aan vrede en gerechtigheid. Wij verwerpen deze uitsluitend op populisme gebaseerde verklaring volledig”, aldus Çavuşoğlu in een Twitter-post.

President Recep Tayyip Erdoğan riep maandag na de kabinetsvergadering de Amerikaanse autoriteiten op om naar Turkije te komen en “het bewijs met betrekking tot 1915 te inspecteren”.

“Ik spreek op basis van bewijs, in tegenstelling tot Biden. Wij hebben meer dan 1 miljoen documenten in onze archieven die betrekking hebben op de gebeurtenissen van 1915. Ik vraag me af hoeveel documenten de Verenigde Staten hebben,” zei hij.

“Armeense bendes, die minstens 150.000 tot 300.000 mensen telden, richtten bloedbaden aan op Turks grondgebied. Bovendien werkten ze samen met Russische strijdkrachten om tegen ons te vechten. De Ottomaanse autoriteiten namen voorzorgsmaatregelen,”.

Erdoğan verwoordde nogmaals het voorstel van Turkije om een gezamenlijke geschiedeniscommissie op te richten.

Turkije’s standpunt over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers die nog werden verergerd door moordpartijen gepleegd door militairen en milities aan beide zijden.

Sterke banden

Ortaylı herhaalde dat na de voormalige Amerikaanse president Ronal Reagan in 1981 geen enkele andere Amerikaanse leider Turkije van zo’n zware misdaad had beschuldigd en zei dat dit de sterke banden tussen de twee landen aantoonde.

Hij drong er bij Turkije op aan een internationale onderzoeksgroep op te richten die Armeense geleerden omvat.

Ankara heeft namelijk herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië plus internationale deskundigen op te richten om de kwestie aan te pakken, maar kreeg daarop geen antwoord.

“Turken die op dit gebied werkzaam zullen zijn, moeten eerst de Armeense taal leren en zich verdiepen in de Armeense literatuur en geschiedenis”, zei hij.

Bron: Sabah