Foto: Erdogan

Ik roep hierbij de Amerikaanse autoriteiten op om naar Turkije te komen en ons bewijs met betrekking tot 1915 te inspecteren,” zei president Recep Tayyip Erdoğan.

“Ik spreek op basis van bewijs, in tegenstelling tot Biden. Wij hebben meer dan 1 miljoen documenten over de gebeurtenissen van 1915 in onze archieven. Ik vraag me af hoeveel documenten de Verenigde Staten hebben,” zei hij.

“Armeense bendes, die minstens 150.000 tot 300.000 mensen telden, richtten bloedbaden aan op Turks grondgebied.

Bovendien werkten ze samen met Russische strijdkrachten om tegen ons te vechten. De Ottomaanse autoriteiten namen voorzorgsmaatregelen,” zei hij, en onderstreepte de misdaden die de Armeense bendes in die tijd begingen.

Erdoğan verwoordde ook nogmaals het voorstel van Turkije om een gezamenlijke geschiedeniscommissie op te richten.

“Het standpunt van Turkije is niet veranderd. De gebeurtenissen van 1915 kunnen alleen worden opgehelderd door historici, niet door politici. We hebben nog steeds geen reactie ontvangen van onze tegenhangers op ons aanbod om een gezamenlijke geschiedeniscommissie op te richten, ook al hebben we gegarandeerd dat we onze archieven open zullen houden,” zei hij.

“De bevooroordeelde verklaring van de Amerikaanse president Biden over de gebeurtenissen van 1915 is destructief voor de Turks-Amerikaanse bilaterale betrekkingen.

Wij geloven dat de verklaring van de heer Biden het gevolg is van druk van radicale Armeense figuren,” voegde hij eraan toe.

“De verplaatsing van Armeniërs vond plaats binnen het Ottomaanse Rijk, niet een deportatie naar een ander land. Er werd een week de tijd gegeven om zich voor te bereiden en degenen met een excuus werden vrijgesteld van de verplaatsing,” zei Erdoğan.

Misdaden van V.S.

De president onderstreepte ook de misdaden van de VS in het verleden, waaronder de oorlog in Vietnam, de atoombommen op Japan en andere, en benadrukte dat er veel incidenten waren in de geschiedenis van de VS die als “genocide” kunnen worden bestempeld.

“We hebben van niemand iets te leren over ons eigen verleden. Politiek opportunisme is het grootste verraad aan vrede en gerechtigheid. Wij verwerpen deze uitsluitend op populisme gebaseerde verklaring volledig”, aldus Çavuşoğlu in een Twitter-post.

Met de erkenning gaf Biden gevolg aan een campagnebelofte die hij een jaar geleden deed. De Armeniërs in de VS zijn voornamelijk afkomstig van Ottomaanse Armeniërs en vormen belangrijke gemeenschappen aan de oostkust en in Californië.

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen.

Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers, die nog werden vergroot door moordpartijen door milities en militiegroepen van beide zijden.

Turkije maakt bezwaar tegen de presentatie van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie waarbij aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale deskundigen op te richten om de kwestie aan te pakken.

Bron: Sabah