De Israel Airports Authority heeft voorbereidingen getroffen om de eerste internationale vluchten voor Palestijnen uit te voeren van Ramon International Airport bij Eilat naar Istanbul, Turkije.

Volgens de Israëlische media zullen de vluchten “van Ramallah naar Istanbul via Israël” reeds in augustus beginnen.

“Als de vluchten vanaf Ramon Airport officieel worden uitgevoerd, zou het een historische zet zijn, waardoor, voor het eerst, Palestijnen vanuit Israël naar het buitenland kunnen vliegen,” meldde i24news.

Momenteel moeten Palestijnen die naar het buitenland willen reizen naar populaire bestemmingen zoals Turkije of Saoedi-Arabië, vanuit de Palestijnse gebieden, de Westelijke Jordaanoever, over land naar Jordanië gaan via de King Hussein (Allenby) grensovergang en opstijgen van de luchthaven van Amman.

Het initiatief maakt deel uit van een reeks economische gebaren om het leven van de Palestijnen te vergemakkelijken, een agendapunt op de reis van de Amerikaanse president Joe Biden naar Israël en de Westelijke Jordaanoever vorige week, aldus Israel Hayom, een plaatselijk dagblad.

Ramon International Airport, die in januari 2019 werd geopend, bleef leeg gedurende de COVID-pandemie, en worstelt zelfs nu om weer voet aan de grond te krijgen met betrekking tot internationale vluchten.

Een ambtenaar van Ramon Airport vertelde Israel Hayom dat ze het initiatief verwelkomen en hopen dat het zal worden uitgevoerd en uitgebreid.

“Al meer dan twee jaar zijn er hier geen internationale vluchten geweest. Deze plaats moet weer tot leven komen, en elke stap in deze richting is welkom. Hopelijk zullen meer luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Ramon hervatten,” zei de ambtenaar.

Bron: Turkse media