De Spaanse minister van Sociale Rechten Ione Belarra wil dat Israël en premier Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Strafhof worden gedaagd wegens oorlogsmisdaden.

Israël en Spanje zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie nadat enkele Spaanse ministers er door Israël van werden beschuldigd de kant van Hamas te kiezen in het conflict in het Midden-Oosten. Bekijk hier de beelden.

Het geschil ontstond nadat linkse Spaanse politici van de coalitieregering Israël beschuldigden van “genocide” op het Palestijnse volk.

Ione Belarra, de minister voor Sociale Rechten die ook de leider is van de Unidos Podemos, de uiterst-linkse junior partner in de Spaanse regeringscoalitie, heeft op sociale media meerdere malen steun betuigd aan Palestina en kritiek geuit op de Israëlische bezetting.

Maandag riep ze Spanje op om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Strafhof te dagen wegens oorlogsmisdaden.

Israël reageerde onmiddellijk. De Israëlische ambassadeur in Madrid noemde Belarra’s uitspraken ‘immoreel’, een ‘ondersteuning van Hamas-terroristen en terreur van het IS-type’.

Belarra noemt daarnaast de EU en VS medeverantwoordelijk voor Israëls misdaden tegen de bevolking van Palestina.

Steun aan Israël

In een videoboodschap roept Belarra, van de links-progressieve partij Podemos, Spanjaarden op om de straat op te gaan om van de Spaanse regering te eisen dat die zich distantieert van de onvoorwaardelijke Europese en Amerikaanse steun aan Israël.

“Vandaag verheffen wij onze stem verheffen om aan de kaak te stellen dat de staat Israël een geplande genocide in de Gazastrook uitvoert, waardoor nu honderdduizenden zonder licht, voedsel en water achterblijven, en bombardementen uitvoert op de burgerbevolking.”

“Dit is een collectieve bestraffing en een ernstige schending van internationaal en kan worden beschouwd als een oorlogsmisdaad,” aldus de minister die haar eigen partij en de socialistische coalitiepartner PSOE oproept zich bij haar eist aan te sluiten.

Sinds Israël aan zijn wraakactie voor de Hamas-aanslagen begon, inmiddels elf dagen geleden, is ruim de helft van de bevolking – ruim een miljoen mensen – dakloos geraakt.

Enkele duizenden mensen werden gedood door Israëlische bombardementen. Gaza is volledig afgesloten van water, voedsel en medische hulpgoederen.

Bron: Spaanse media