Onderzoek naar Turkse influencer voor vermeend witwassen van geld

Het onderzoeksbureau voor Terrorisme en Georganiseerde Misdrijven is zondag een onderzoek gestart tegen de Turkse social media influencers Dilan Polat en haar man Engin Polat. Bekijk hier de beelden. 

Het echtpaar wordt beschuldigd van vier afzonderlijke misdrijven, waaronder het oprichten en leiden van een criminele organisatie, lid zijn van een criminele organisatie, het witwassen van eigendommen die voortkomen uit criminaliteit en verzet tegen de wet op de belastingprocedure.

Naast Dilan en Engin Polat zijn 13 verdachten bij het onderzoek betrokken, waaronder Engin Polat’s vader Sezgin Polat, haar broer Alper Kürşat Polat, haar grootmoeder Zehra Yılmaz, de vrouw van haar oom Nilgül Yılmaz, Dilan Polat’s broers en zussen Can Doğu en Sinem Sıla Doğu.

Er is concreet bewijs gevonden dat erop wijst dat de verdachten deze misdaden hebben gepleegd en als gevolg daarvan vermogen hebben verworven.

De in beslag genomen activa in het onderzoek omvatten verschillende transportmiddelen die verband houden met 21 bedrijven, zoals cosmetica, sieraden en de bouw, waarvan de verdachten managers zijn.

Dit omvat bankrekeningen, financiële instrumenten, rechten en vorderingen, waardevolle documenten, partnerschapsaandelen in gerelateerde bedrijven, kluisjes, crypto-activarekeningen en alle andere vermogenswaarden. Daarnaast is er een reisverbod opgelegd aan de verdachten.

Het onderzoek geeft ook aanleiding tot bezorgdheid over de mogelijke vervalsing van documenten met als doel de grondslag van de vennootschapsbelasting uit internetverkopen te verlagen en de betrokkenheid van het bedrijf van Dilan Polat, “Rise and Shine Kozmetik,” bij de uitgifte van valse documenten.

De aankoop van goederen ter waarde van in totaal TL 225.743.000 (8,7 miljoen euro) van drie toeleveringsbedrijven die valse documenten hebben uitgegeven, is in twijfel getrokken.

Bron: Sabah