Turkse lira

De nieuwe spanningen tussen Ankara en Washington hebben de Turkse lira maandag doen dalen naar een historisch dieptepunt.

‘De Amerikanen herdenken alle Armeniërs die zijn omgekomen in de [zogenaamde] genocide.’

Met die uitspraak heeft Joe Biden, president van de V.S., de spanningen tussen Turkije en de VS doen oplopen.

Rebellerende Armeniërs – die collaboreerden met de binnenvallende Russen – werden in 1915-17 verdreven in het Ottomaanse Rijk, de voorloper van Turkije.

Zoals verwacht reageerde Turkije boos op de erkenning van de zogenaamde genocide door Joe Biden. Het land riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje.

Het nieuwe conflict tussen Ankara en Washington deed de Turkse lira dalen. De munt zakte maandagochtend even naar 10,2756 lira per euro, het laagste peil ooit. Later herstelde de lira.

Ondanks die remonte verloor de Turkse munt sinds begin dit jaar al 9 procent van haar waarde. Dat is de zwakste prestatie van alle belangrijke valuta’s.

De grote koersdaling is te wijten aan de al langer gespannen relatie tussen Turkije en de VS en vooral het gebrek aan vertrouwen in het monetair beleid van de centrale bank.

De lira kreeg in maart een zware klap nadat president Recep Tayyip Erdogan gouverneur Naci Ağbal van de centrale bank had ontslagen.

Naci Ağbal  had een paar weken daarvoor de basisrente van de centrale bank verhoogd van 17 naar 19 procent om de inflatie onder controle te krijgen.

Şahap Kavcıoğlu, de nieuwe gouverneur van de centrale bank, pleitte voor zijn benoeming voor renteverlagingen. Maar voorlopig handhaaft hij de beleidsrente op 19 procent.

Het is algemeen bekend dat de Turkse president voorstander is van een beleid van lage rente. De president gelooft dat een lage rente de inflatie drukt, het omgekeerde van wat experts zeggen.

De lira is een kwetsbare munt. Turkije kampt met een groot tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans en is daardoor afhankelijk van buitenlands kapitaal.

Het vertrouwen van buitenlandse beleggers is dus cruciaal om de koers van de lira te stabiliseren. Daarom is de nieuwe ruzie tussen twee landen slecht nieuws voor de Turkse lira.

Bron: Turkse media