De Turkse lira heeft 17 procent aan waarde verloren ten opzichte van de dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de gouverneur van de centrale bank had ontslagen.

De banken stonden maandag onder druk op de Europese aandelenbeurzen. De aandelenbeurs in Istanbul raakte 7 procent kwijt en de Turkse lira kelderde 15 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar 

Eerder deden geruchten de ronde dat ING, een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong, al zijn activiteiten in Turkije zou willen verkopen.

Twee jaar geleden maakte de Turkse lira ook al een sterke val, wat veel Europese banken deed vrezen of klanten hun leningen nog wel konden terugbetalen.

Analisten van de Franse bank Société Générale waarschuwden voor een nieuwe valutacrisis in Turkije.

De moedige bankier van Ankara.’ Zo omschreef The Economist Ağbal, de gouverneur van de Turkse centrale bank. Nog geen 48 uur later moest het Britse weekblad melden dat Ağbals moed geleid had tot zijn ontslag.

Ontslag Naci Ağbal

Het ontslag van gouverneur Naci Ağbal kwam er enkele dagen nadat hij had beslist om het belangrijkste rentetarief van de Turkse centrale bank met twee procentpunt op te trekken naar 19 procent.

Met die maatregel hoopte Naci Ağbal de hoge inflatie in Turkije onder controle krijgen. President Recep Tayyip Erdoğan is evenwel een voorstander van lage rentetarieven.

Het ontslag kwam als een verrassing bij lokale en buitenlandse investeerders, die het recente monetaire beleid van de centrale bank net hadden geprezen.

Naci Ağbal werd volgens de Britse media gezien als iemand die een grote rol speelde in het herstellen van de waarde van de lira, nadat die een ongekende terugval had gekend.

Naci Ağbal was nog maar sinds begin november gouverneur van de centrale bank. Hij volgde toen Murat Uysal op, die ook al door de Turkse president was ontslagen.

Uysal moest opstappen wegens de koersval van de lira en de daaruit voortvloeiende hoge inflatie.

Şahap Kavcıoğlu

Şahap Kavcıoğlu is inmiddels aangesteld als vervanger van Ağbal. Kavcıoğlu zou erom bekend staan zich te verzetten tegen hoge rentetarieven om de inflatie tegen te gaan.

Met het derde ontslag in twee jaar is het probleem nu glashelder: president Erdogan gelooft in tegenstelling tot de rest van de wereld niet dat je inflatie kan bestrijden met renteverhogingen.

De nieuwe centraal bankier heet Şahap Kavcıoğlu. In een korte mededeling laat die weten ’te zullen blijven streven naar een permanent lage inflatie’.

Kavcıoğlu is een voormalig parlementslid voor de partij van Erdogan en deelt als relatief onbekende professor bankwezen de ideeën van de president.

In columns voor Yeni Safak, een conservatieve krant die sterk pro-Erdogan is, riep Kavcioglu regelmatig op de rente te verlagen en de lira met interventies te ondersteunen.

Na het ontslag van Ağbal beschuldigde de krant Ağbal verantwoordelijk te zijn voor de ‘economische miserie’ in Turkije en in de greep te zijn van de ‘rentelobby’.

Vakantie naar Turkije

Als je op vakantie zou kunnen naar Turkije, dan zou je nu een stuk goedkoper uit zijn. Je krijgt meer lira’s voor je euro’s.

Maar als je belegt in Turkije is het juist helemaal niet fijn dat de lira is verzwakt, je bezittingen zijn uitgedrukt in euro’s minder waard.

De Turkse lira heeft 17 procent aan waarde verloren ten opzichte van de dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de gouverneur van de centrale bank had ontslagen.

De benoeming van Ağbal had samen met zijn drastische renteverhogingen het vertrouwen wel hersteld. Begin november kostte 1 euro nog meer dan 10 lira, midden februari was dat nog 8,4 lira.

Die remonte wordt maandag in grote mate ongedaan maakt: de lira tuimelt in één trek 12 procent. 1 euro kost nu 9,6 lira, tegenover 8,6 lira.

Ook voor inwoners van Turkije is de zwakkere lira vervelend. Uit het buitenland geïmporteerde producten worden duurder.

De koers van de Turkse lira is nu zo’n 10 procent lager ten opzichte van de euro en de dollar dan afgelopen vrijdag. Afgelopen nacht was het verlies zelfs even nog groter.

Dat enorme koersverlies komt doordat beleggers geen vertrouwen meer hebben in het Turkse monetaire beleid.

Bron: Turkse media