Turkse inwoners Googelen massaal naar ‘Bitcoin’ nadat waarde van lira crasht

Het aantal zoekopdrachten naar ‘Bitcoin’ in Turkije explodeerden nadat bekend was geworden dat de waarde van de Turkse lira met 14 procent is gedaald.

Google-zoekopdrachten in Turkije naar Bitcoin explodeerden in de afgelopen dagen.

De oorzaak was de daling van de Turkse lira met 14% na het ontslag van een gouverneur van de centrale bank.

Volgens gegevens van Google Trends steeg het aantal zoekopdrachten naar Bitcoin met 566% in de uren na het nieuws over de lira.

De waarde van de lira daalde snel nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de gouverneur van de centrale bank van het land had ontslagen.

De voormalige gouverneur van de centrale bank Naci Ağbal had de lira uit historische dieptepunten gehaald.

7-daagse interesse grafiek zoekwoord ‘Bitcoin’ in Turkije – Bron: Google Trends

Hij deed dit deels door de rente te verhogen om de inflatie te bestrijden. Zijn abrupte verwijdering zou binnenlandse en buitenlandse investeerders hebben geschokt, melden internationale media.

De Turkse lira steeg alleen al sinds begin 2021 met een vijfde van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De recente daling werd veroorzaakt door bezorgdheid dat de vooruitgang van Naci Ağbal ongedaan zou kunnen worden gemaakt.

Er wordt namelijk verwacht dat de nieuwe gouverneur, Şahap Kavcıoğlu, een bankier en politicus, zich zou verzetten tegen het gebruik van hoge rentetarieven om de inflatie te bestrijden.

Turkse ministerie

Het zijn niet alleen Turkse burgers die met een frisse blik naar cryptocurrencies kijken. Begin maart kondigde het Turkse ministerie van Financiën aan dat het zou samenwerken met de centrale bank.

Ze willen in samenwerking met regelgevende instanties duidelijke richtlijnen vaststellen met betrekking tot het gebruik van crypto.

Het ministerie kondigde een tijd geleden het volgende aan:

“We delen de toenemende bezorgdheid over crypto met de rest van de wereld. De ontwikkelingen en de staat van crypto in Turkije worden nauwlettend gevolgd.”

Bron: Belgische media