De Turkse voetbalbond (TFF) heeft maandag een onderzoek ingesteld naar scheidsrechter Arda Kardeşler die een munt met het bitcoin-logo heeft gebruikt voor de toss bij de wedstrijd van zondag tussen Beşiktaş en Fenerbahçe.

“Het is ons ter ore gekomen dat Arda Kardeşler, de scheidsrechter voor de wedstrijd Beşiktaş-Fenerbahçe … de munt heeft gebruikt zonder voorafgaande kennis en goedkeuring van de TFF. Een onderzoek is nu ingesteld naar de kwestie,” zei de TFF in een verklaring.

Eerder op zondag stonden Beşiktaş en Fenerbahçe tegenover elkaar in de veelbesproken Istanbul derby op Vodafone Park. De wedstrijd in speelweek 36, die eindigde in een 1-1 patstelling, werd geleid door scheidsrechter Kardeşler.

Voorafgaand aan de aftrap riep Kardeşler Beşiktaş aanvoerder Josef de Souza en Fenerbahçe Altay Bayındır op voor de muntworp, waarbij hij in plaats van een traditionele munt, een munt met het bitcoin logo gebruikte.

Hoewel gastheer Beşiktaş nog geen verklaring over de kwestie heeft afgelegd, zou het een publiciteitsstunt kunnen zijn van de nieuwe hoofdsponsor van de club, Rain, een in Istanboel gevestigde aanbieder van crypto-activetdiensten.

Turkije heeft een verbod op het gebruik van cryptocurrencies en crypto-activa in betalingen voor goederen en diensten, vanwege mogelijke “onherroepelijke” schade en aanzienlijke transactierisico’s.

Bron: Sabah