'Turkije's cryptocurrency-wet binnenkort besproken in parlement'

Turkije zal binnenkort stappen ondernemen met betrekking tot cryptocurrencies, die een punt van zorg zijn geworden voor veel regeringen en centrale banken.

Een wet over cryptocurrencies is klaar en zal binnenkort worden besproken in de nationale assemblee, zei president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag tijdens een ontmoeting met de pers in Istanbul, waar hij ook verklaringen aflegde over het nieuwe economische model en het financieringsmodel van Turkije.

Het land werkt al versneld aan regelgeving voor de markt van digitale tokens, vooral nadat in april twee cryptocurrency exchanges instortten.

De regering wil een centrale bewaarbank oprichten om tegenpartijrisico’s uit te sluiten, aldus een Bloomberg-rapport destijds, waarin een hoge ambtenaar wordt geciteerd die bekend is met de plannen.

De ineenstorting van Thodex en Vebitcoin, die tot de grootste handelsplatforms van het land behoorden, betekende een zware klap voor honderdduizenden Turkse beleggers in cryptocurrency’s, die geen toegang hadden tot digitale activa ter waarde van miljoenen dollars.

De autoriteiten denken naar verluidt ook na over een kapitaaldrempel voor beurzen en opleidingseisen voor leidinggevenden bij dergelijke bedrijven, vertelde de ambtenaar aan Bloomberg.

De reeds groeiende crypto boom in Turkije won verder aan tempo gedurende het jaar toen investeerders zich aansloten bij een wereldwijde rally in Bitcoin, in de hoop te profiteren van de opkomst van de cryptocurrency om zich in te dekken tegen inflatie.

De gouverneur van de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT), Şahap Kavcıoğlu, zei eerder ook dat het ministerie van Financiën werkt aan bredere regelgeving met betrekking tot cryptocurrencies, en voegde eraan toe dat de bank niet van plan is om ze te verbieden.

Bron: Turkse media