Dierenrechtenverdedigers vrezen voor hondenleven nadat Erdoğan zwerfhonden viseert

Voorvechters van dierenrechten in Turkije maken zich zorgen over het leven van zwerfhonden nadat president Recep Tayyip Erdoğan het op de dieren gemunt had na een incident met een pitbull.

Erdoğan beval gemeenten op 25 december om zwerfhonden van de straat te halen en in asielen onder te brengen, wat in feite de dood voor de dieren betekent aangezien meeste asielen in Turkije in gebrekkige omstandigheden verkeren.

De opmerkingen van de president kwamen nadat twee pitbulls deze week een 4-jarig kind in de zuidoostelijke provincie Antep hadden aangevallen.

Het kind, Asiye Ateş, raakte zwaargewond en wordt momenteel in een ziekenhuis behandeld.

In een toespraak op 25 december veroorzaakte Erdoğan ook controverse door “Witte Turken” op te roepen voor hun honden te zorgen en te zeggen dat rassen zoals pitbulls eigendom zijn van welgestelde mensen.

Hoewel de pitbulls niet zwervend waren, gebruikte Erdoğan het incident om op te roepen de straten vrij te maken van dieren.

Later op de dag zei hij dat het een belangrijke dienst zou zijn om zwerfhonden van de straat te halen en ze in “schone en veilige omgevingen” te plaatsen.

Hij riep ook de gemeenten op om dringend actie te ondernemen.

Hoewel Erdoğan asielzoekerscentra “schone en veilige omgevingen” noemde, is dit bijna nooit het geval.

Op foto’s en video’s die regelmatig door dierenrechtenactivisten worden gedeeld, is te zien onder welke moeilijke omstandigheden dieren gedwongen worden te leven.

De kwestie werd een trending topic op Twitter en duizenden mensen namen de opmerkingen van Erdoğan op de korrel.

Terwijl velen erop wezen dat pitbulls niet intrinsiek gewelddadig zijn en dat hun eigenaars deze dieren opvoeden om zo te zijn, vroegen anderen waarom het incident een instrument werd om zwerfdieren aan te pakken.

Ahmet Kemal Şenpolat, voorzitter van de Dierenrechtenfederatie (HAYTAP), zei dat het achterlaten van dieren om te sterven in asielen geen oplossing is wanneer er geen castratie en sterilisatie plaatsvindt.

“Dit moet door gemeenten worden gedaan. Ze opsluiten is geen oplossing,” zei Şenpolat tegen het dagblad BirGün op 26 december.

Volgens de wet zijn gemeenten verplicht de dieren terug te brengen naar de plaats waar ze vandaan kwamen nadat ze de nodige behandeling hebben gekregen of nadat ze gesteriliseerd en gecastreerd zijn.

Zwerfdieren mogen alleen tijdelijk in asielen worden gehouden, aldus de wet.

Advocaat Hacer Gizem Karataş van het Animal Rights Watch Committee (HAKİM) zei ook dat het comité alles zal doen wat nodig is om deze onwettigheid aan te pakken.

Bron: Turkse media