De balies van Istanbul en Bursa hebben strafklachten ingediend tegen zangeres Yıldız Tilbe nadat zij had opgeroepen zwerfhonden te “vergiftigen”.

De balies zeiden dat Tilbe mensen aanzette tot het plegen van misdaden.

De balie van Bursa heeft op 14 maart een strafklacht ingediend tegen zangeres Yıldız Tilbe over haar post op sociale media waarin ze opriep om zwerfhonden “te vergiftigen”.

De strafklacht betreft Tilbe’s 12 maart gedateerde tweet waarin ze zei: “Laat mensen giftig vlees geven aan aanvallende hondengroepen in hun regio, zodat ze allemaal sterven.” Bij reactie verwijderde de zangeres later de tweet.

In haar strafklacht eiste de Orde van Advocaten van Bursa dat Tilbe zou worden gestraft voor de overtredingen “mensen aanzetten tot het plegen van een misdrijf”, “het publiek aanzetten tot haat en vijandschap”, “mensen aanzetten tot ongehoorzaamheid aan de wetten”.

De Orde van Advocaten zei dat Tilbe, die miljoenen volgelingen heeft, een voorbeeld zou moeten zijn voor de samenleving, maar dat haar opmerkingen dienen om de rechten van dieren te schenden.

Op 12 maart had de Orde van advocaten van Istanbul ook al aangekondigd dat ze een strafklacht tegen Tilbe had ingediend.

Na reacties gaf Tilbe een verklaring uit waarin ze zei dat “niemand mij tot dierenhater kan verklaren.”

“Ik zei dat dieren die mensen aanvallen en verscheuren degenen zouden moeten zijn die worden geslacht en geëxecuteerd, net als mensen die mensen doden,” zei ze in een video die werd gedeeld op haar social media-account.

De laatste tijd staan verschillende discussies over “gevaarlijke” honden op de publieke agenda.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft op 25 december gemeenten opgedragen “gevaarlijke” honden op te vangen en in asielen onder te brengen.

Sinds zijn bevel zijn autoriteiten in de hele provincie druk bezig geweest om honden illegaal op te pakken en naar asielen te brengen.

Bron: Turkse media