Een Russisch gezin komt aan op de luchthaven van Antalya, provincie Antalya, Zuid-Turkije

Russen die hun land hebben verlaten, haasten zich nu om bankrekeningen in Turkije te openen om hun spaargeld in het wereldwijde systeem onder te brengen, nu burgers worstelen met de internationale sancties na de invasie van het Kremlin in Oekraïne.

Veel Russen zijn naar Turkije gevlucht om aan de dienstplicht te ontkomen, omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of omdat ze verwachten dat de sancties nog zullen verergeren.

Vlaggenmaatschappij Turkish Airlines (THY) voert momenteel vijf keer per dag wederzijdse vluchten Istanboel-Moskou uit omdat de luchtvaartmaatschappij zich nog niet bij anderen heeft aangesloten om de vluchten naar het land stop te zetten.

Turkije heeft zich ook nog niet aangesloten bij de sancties van het Westen tegen Rusland, aangezien Ankara diplomatieke inspanningen blijft leveren om het conflict in Oekraïne te deëscaleren, waarbij het alle partijen oproept zich terughoudend op te stellen en een neutrale en evenwichtige houding aanneemt.

Ankara heeft zich verzet tegen internationale sancties om Moskou te isoleren, maar heeft ook de Bosporus en de Dardanellen gesloten op grond van een pact uit 1936, waardoor het sommige Russische schepen kan beletten de Turkse Straat over te steken.

Bemiddelen

Sinds het begin van het conflict heeft Ankara aangeboden te bemiddelen tussen de twee partijen en als gastheer op te treden voor vredesbesprekingen, waarbij het zijn steun voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne heeft onderstreept.

Het land ontving ook de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen voor besprekingen in het zuidelijke Antalya tijdens een diplomatiek forum in het weekeinde, de eerste van dergelijke besprekingen sinds de Russische inval in het buurland.

De neutrale houding van Turkije maakt het land tot een voorkeursbestemming voor Russen die het land over het algemeen als eerste optie voor vakantie kiezen.

Volgens een bericht van het economisch dagblad Dünya, dat bronnen uit de banksector citeerde, is er de laatste weken een aanzienlijke toename van de vraag van Russische burgers die een bankrekening in Turkije willen openen.

De Russische centrale bank heeft reeds geldtransacties in het buitenland beperkt en heeft de verkoop van deviezen tegen de roebel tot 9 september opgeschort.

De bank heeft ook een limiet van 10.000 dollar gesteld op het bedrag dat kan worden opgenomen van forexrekeningen bij Russische banken, waarbij bedragen daarboven alleen in roebels mogen worden opgenomen.

Al deze maatregelen hebben het moeilijk gemaakt voor Russische burgers die het land verlaten.

Burgers van andere landen kunnen in Turkije alleen een bankrekening openen als zij beschikken over een verblijfsadres, een fiscaal nummer, een paspoortnummer en een mobiel telefoonnummer.

Bron: Sabah