Bemanningen doorzoeken het puin van het flatgebouw na de aardbeving, in Izmir, West-Turkije

Een aannemer en een andere gedaagde die toezicht hield op de bouw zijn dinsdag door een Turkse rechtbank veroordeeld tot 12 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens slachtoffers tijdens de aardbeving van 2020 in de westelijke provincie Izmir.

Het is het eerste proces over de ramp waarbij aannemers werden beschuldigd van nalatigheid bij de bouw die heeft bijgedragen tot de dodelijke slachtoffers.

De verdachten in de beklaagdenbank in Izmir werden dinsdag beschuldigd van het veroorzaken van de dood van 11 mensen in het Yağcıoğlu-appartementsgebouw in Izmir.

Zeven anderen raakten gewond toen het gebouw instortte tijdens de zware aardbeving, de zwaarste die de provincie in decennia heeft getroffen.

Een aanklacht tegen de verdachten, waaronder de 71-jarige aannemer Ş.A. en de 80-jarige bouwinspecteur O.A. (alleen geïdentificeerd met hun initialen), die na de aardbeving werden gearresteerd, bevatte een lange lijst van nalatigheden bij de bouw van het gebouw.

De aanklagers noemden het ontoereikende gebruik van materialen die nodig zijn om het gebouw tegen dergelijke aardbevingen te beschermen, alsook fouten bij de toepassing van ontwerpen en een gebrek aan inspectie als oorzaken van de dodelijke instorting.

Zij hadden voor beide verdachten meer dan 22 jaar gevangenisstraf geëist. O.A. werd wegens zijn hoge leeftijd eerder vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Ş.A. pleitte tijdens de laatste zitting onschuldig aan de tenlastelegging en beweerde dat de instorting het gevolg kon zijn van “ingrepen” in het gebouw lang nadat het was gebouwd.

Hij had de eigenaar en de bouwopzichter verweten dat zij illegale toevoegingen aan het gebouw niet hadden gemeld.

Bron: Sabah