Büşra Sarı kijkt naar haar Dogo Argentino voordat deze wordt gesteriliseerd in een kliniek, in Sakarya, noordwest Turkije, 14 januari 2022

In Turkije is vrijdag een landelijk verbod van kracht geworden op hondenrassen die als gevaarlijk worden beschouwd.

Honden op de lijst van rassen moeten worden gesteriliseerd en geregistreerd bij de autoriteiten, anders krijgen hun eigenaars boetes en worden hun dieren met geweld van hen afgenomen.

De nieuwe verordening maakt deel uit van een ruimere dierenrechtenwet die vorig jaar werd ingevoerd en die ook boetes oplegt aan diegenen die de honden in de steek laten in plaats van ze aan asielen te overhandigen.

Alle honden zullen worden gesteriliseerd in dierenklinieken voordat ze worden geregistreerd en zullen worden uitgerust met microchips om hun status te kunnen volgen.

Eigenaars worden ook verplicht hun honden aan de lijn te houden en hun muilkorf te allen tijde af te dekken om aanvallen op mensen en andere dieren te voorkomen. Ze worden ook geweerd uit openbare ruimtes zoals speeltuinen.

Volgens de verordening is het verboden een pitbullterriër, dogo Argentino, fila Brasileiro, Japanse tosa, Amerikaanse Staffordshireterriër of een Amerikaanse bully te bezitten.

Mensen die deze gevaarlijke honden verkopen, ruilen met andere rassen, tentoonstellen en smokkelen krijgen een boete van 1.106 dollar (TL 14.982) per hond.

Sommige eigenaars lieten hun honden in de steek ondanks de wetten, hoewel dierenrechtenactivisten zeggen dat dergelijke eigenaars meestal degenen waren die de honden gebruikten voor hondengevechten en andere criminele doeleinden.

Het ministerie van Land- en Bosbouw, dat toezicht houdt op het verbod en de registratiepraktijken, kondigde vrijdagmiddag aan dat 20.843 gevaarlijke honden in het hele land zijn geregistreerd en voorzien van microchips.

In Istanbul kondigden de autoriteiten aan dat tot dusver 4.858 honden van gevaarlijke rassen waren geregistreerd, gevolgd door de westelijke provincie Izmir, waar 2.541 honden zijn geregistreerd. In de hoofdstad Ankara zijn bijna 2.000 honden geregistreerd.

Ahmet Yavuz, hoofd van de afdeling van het Directoraat voor Land- en Bosbouw in Istanbul, die toezicht houdt op de registratie en handhaving van het verbod, vertelde Demirören News Agency (DHA) dat deze rassen “een wapen in de verkeerde handen” worden en dat ze een herhaling van ongelukkige incidenten wilden voorkomen, verwijzend naar de golf van recente aanvallen met pitbulls in het hele land, waarbij vooral kinderen ernstig gewond zijn geraakt.

“We moeten hier aan wennen,” zei Taha Eski, die zijn American Staffordshire terriër naar een dierenkliniek in Istanbul bracht om hem te laten steriliseren en een microchip te laten aanmeten.

“Ik ben niet tegen microchips, maar ik wou dat hij niet gesteriliseerd was. Hij zou na de sterilisatie in gewicht toenemen en we moeten zijn dieet afbouwen. Het zal ook tijd kosten om hem aan de muilkorf te laten wennen,” zei hij.

Hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn, hebben dierenasielen in het hele land, die door gemeenten worden gerund, een toename gezien van het aantal gevaarlijke honden die ofwel worden achtergelaten ofwel vrijwillig door hun eigenaars worden afgestaan.

Bron: Sabah