Anıtkabir-commandant ontslagen omdat soldaat paraplu vasthield voor trans-diva Bülent Ersoy

Het Turkse ministerie van Defensie heeft de commandant van de Anıtkabir en een teamcommandant ontslagen naar aanleiding van beelden van een soldaat die een paraplu vasthoudt voor transgenderzanger Bülent Ersoy.

Het Turkse ministerie van Defensie heeft kolonel Hakan Osman Sert, de commandant van Anıtkabir, het mausoleum van Turkije’s stichter Mustafa Kemal Atatürk, uit zijn functie ontheven.

Het ontslag kwam er na een onderzoek naar hem naar aanleiding van beelden van een soldaat die een paraplu vasthield over Bülent Ersoy tijdens het bezoek van de transseksuele zanger aan Anıtkabir eerder deze week.

Ersoy bracht op 12 januari een bezoek aan Anıtkabir voorafgaand aan haar concert in de hoofdstad Ankara.

Op beelden was te zien hoe een geüniformeerde militair Ersoy tijdens haar bezoek begeleidde en een paraplu boven haar hoofd hield om haar tegen de regen te beschermen.

De beelden lokten reacties uit op de sociale media, wat het ministerie van Defensie ertoe aanzette een onderzoek naar het incident in te stellen.

De Anıtkabir-commandant en een teamcommandant zijn naar aanleiding van het onderzoek uit hun functie ontheven en in een andere functie geplaatst, zo maakte het ministerie op 14 januari bekend.

Bron: Turkse media