Mustafa Kör

De Vlaams-Turkse Mustafa Kör volgt de Franstalige Carl Norac op in 2022 en zal twee jaar lang de rol vervullen van Dichter des Vaderlands.

In die hoedanigheid zal Mustafa per jaar zes gedichten schrijven over verschillende thema’s die het hele land aanbelangen.

Mustafa Kör werd in 1976 geboren als mijnwerkerszoon in Anatolië. In 1998 liep hij een rugbreuk op als gevolg van een auto-ongeval, waardoor hij nu door het leven gaat in een rolstoel.

Zijn handicap gooide zijn hele leven overhoop en zorgde ervoor dat hij ging schrijven: ‘Uit woede, uit liefde. Ik wou alles uitten’, zei Kör in een lezing in 2010.

Omdat boeken en gedichten belangrijk zijn. “Zonder overdrijven: de literatuur heeft mijn leven gered.”

Op 21 maart is het “Werelddag van de Poëzie” en bij die gelegenheid is de volgende Dichter des Vaderlands bekendgemaakt: de Limburger Mustafa Kör. Hij volgt de Franstalige schrijver Carl Norac op.

In 2022 en 2023 zal Mustafa Kör alles samen 12 gedichten schrijven over thema’s die het land aanbelangen.

Eer

Mustafa Kör vindt het een eer om Dichter des Vaderlands te worden, vertelt hij in “De ochtend” op Radio 1.

“Ik ben er blij mee, maar ik heb ook knikkende knieën, omdat het grote schoenen zijn om in te stappen.”

Hoe word je dat, Dichter des Vaderlands? Kun je daarvoor solliciteren of word je gevraagd?

Mustafa Kör: “Allerlei literatuurorganisaties stellen een shortlist op, ook de huidige Dichter des Vaderlands heeft een stem en dan krijg je op een blauwe maandag een telefoontje. Het was als een duif met goed nieuws die op je dak komt zitten.”

De functie van Dichter des Vaderlands ziet Mustafa Kör als “een soort bruggenbouwer over de taalgrenzen van België.”

En hij heeft grote ambities: “Ik wil poëzie van haar piëdestal halen, weg uit die hermetische, botanische tuin. Ik wil poëzie naar de tuinwijk brengen, naar de cités, naar de man in de straat. Dat het geen ver-van-mijn-bedshow is.”

Turkse mijnwerker

Mustafa Kör (1976) groeide op als zoon van een Turkse mijnwerker in Opgrimbie, in een kleurrijke wijk “waar de buurman een Italiaan of een Griek was”. Het was een inspirerende tijd, een bron om uit te putten.

“Ik wil dat poëzie weer hip wordt. Ik heb bijvoorbeeld een project gedaan in een technische school met jongeren,

Mustafa Kör was in het verleden al stadsdichter van Genk “op een moment dat ik nog geen gedicht op papier had gezet.”

Zonder overdrijven: de literatuur heeft mijn leven gered

Mustafa Kör liep geen makkelijk parcours in het leven. Naast zijn migratie-achtergrond is er ook zijn fysieke handicap. Hij kreeg op zijn 22e een zwaar auto-ongeluk, waardoor hij in een rolstoel terechtkwam.

“Als dat geen roman is,” lacht Kör wat schamper. “Iedereen heeft zijn demonen. Het is wel wat als je als jongeman te horen krijgt dat je nooit meer zal stappen. Maar de wonderen zijn de wereld niet uit. Door die beperking en dat “stalen ros” heb ik de literatuur ontdekt.”

“Ondanks dat het leven pijn, miserie en verlies is, zijn er ook momenten van loutering. Zo’n meevaller was de literatuur.

Leven gered

Zonder overdrijven: de literatuur heeft mijn leven gered. Het is een godsgeschenk, een soort honing en dan vervaagt al de rest. Zelfs een handicap is dan secundair.”

Ook in Nederland en in andere landen is er een Dichter des Vaderlands.

Bron: Belgische media