Özlem Türeci en Uğur Şahin

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier reikte eerder het Bundesverdienstkreuz, de hoogste Duitse onderscheiding, uit aan Özlem Türeci en Uğur Şahin, oprichters van het biomedische bedrijf BioNTech en ontwikkelaars van het BioNTech/Pfizer-coronavaccin.

Het echtpaar richtte BioNTech op in 2008 in Mainz, om behandelingen tegen kanker te ontwikkelen.

Beide wetenschappers zijn gespecialiseerd in kanker en het immuunsysteem en ontwikkelden eerder een therapie tegen maag- en slokdarmkanker.

Ze zetten in op de mRNA-techniek.

Op 24 januari 2020, toen het coronavirus nog niet in Europa was gevonden, besloten Sahin en Türeci om hun onderzoeksprojecten stil te leggen en met volle kracht aan een vaccin tegen dit nieuwe virus te gaan werken, schrijft Tagesschau in een portret.

Door de samenwerking met het grote Amerikaanse pharmaconcern Pfizer, konden ze hun vaccin in recordtijd op de markt brengen.

Steinmeier geeft hen de onderscheiding voor hun bijdrage aan het bestrijden van de coronapandemie. Ook kanselier Merkel is bij de uitreiking aanwezig.

Baanbrekende ontdekking

Tureci en Sahin stonden met hun bedrijf en het Amerikaanse Pfizer aan de basis van het Pfizer/BioNTech-vaccin, het eerste coronavaccin dat werd goedgekeurd in de Europese Unie.

„Jullie baanbrekende ontdekking wordt gebruikt om mensenlevens te redden”, zei Steinmeier. „Het garandeert dat we sociaal, cultureel en economisch kunnen overleven.”

Sahin riep de Duitsers op zich niet uit het veld te laten slaan door de volgende fase van de coronacrisis.

Duitsland zet bij de strijd tegen het virus net als veel andere landen in op een lockdown en het vaccineren van inwoners. President Steinmeier deed een oproep om mensen sneller in te enten.

Bron: Duitse media