Ooit schepen in de Belgische gemeente Heusden-Zolder, maar het is als boekhouder dat Selahattin Özer gisteren voor de Brusselse rechter moest verschijnen.

Niet alleen wist hij op frauduleuze manier meer dan 300.000 euro aan coronasubsidies te bemachtigen, hij nam ook de fiscus voor meer dan anderhalf miljoen euro bij de neus.

Geld waarmee hij geregeld in het buitenland aan seksfeestjes deelnam.

“Jammer”, noemde de rechter vrijdag de afwezigheid van Selahattin Özer op zijn proces.

Het Openbaar Ministerie schetste een straf beeld van de fraude, waarvan de totale omvang op een kleine twee miljoen euro wordt geschat.

Volgens de procureur trok Özer alle registers open om, samen met zijn minnares Elsa, een netwerk van vennootschappen op te bouwen om zich te verrijken.

Een vrij traditioneel systeem van overfacturatie en een wirwar van bankrekeningen leverden Özer en zijn minnares volgens het Brusselse parket een smak aan BTW-inkomsten op, die zij als konden witwassen.

Onder meer door aankoop van een luxueuze villa in Heusden-Zolder en een groot gebouw in Istanbul.

Daarnaast vroeg Özer coronasubsidies aan voor tal van vennootschappen die geen activiteit hadden.

Alle soorten van subsidies: voor de verplichte sluiting wegens Covid, voor omzetdaling door Covid, en voor ondersteuning aan een (door)start na Covid. Alles bij elkaar 36 dossiers, telde het Vlaamse Gewest. Goed voor meer dan 300.000 euro aan steun.

“Terwijl zijn vennootschappen geenszins beantwoordden aan de voorwaarden om die subsidies te krijgen. Het werkte, tot plots opviel dat alle aanvragen vanuit hetzelfde e-mailadres waren gestuurd. Toen startte het onderzoek dat de fraude aan het licht bracht”.

Helemaal pijnlijk werd het voor gewezen schepen Özer toen het Openbaar Ministerie vertelde waarvoor dat geld gediend had: persoonlijk gewin met de aankoop van twee luxueuze gebouwen, zeer geregelde reizen naar het buitenland – eenmaal per maand, klonk het – om er deel te nemen aan seksfeestjes, speculeren met cryptomunten, geld versluizen naar het buitenland.

Zijn advocaat sprak dat niet tegen. “Van die seksfeestjes bestaan filmpjes en foto’s”.

“Maar ook van het feit dat mijn cliënt in het buitenland cash geld gaf aan kansarme jongeren. Mijn cliënt is trouwens tot volledige bekentenissen overgegaan. Hij wil wel betalen voor wat hij misdaan heeft.”

De raadsman vroeg echter ook aandacht voor de psychologische problemen van zijn cliënt. Wat het openbaar ministerie volgens hem verwaarloosd had.

“Mijn cliënt leidt aan het NLD-syndroom. En hij wil absoluut door iedereen geliefd worden. Ik vraag daarom een straf met uitstel voor wat de voorlopige hechtenis te boven gaat mits een strikte psychologische of psychiatrische opvolging.”

Uitspraak op 9 december.

Bron: Belgische media