Turkse lira bereikt opnieuw een laagterecord

Na recente uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft de Turkse valuta, de lira, opnieuw een laagterecord bereikt.

Op de wisselmarkten is de Turkse lira op een zoveelste diepterecord beland. Eén euro kost nu 10,5 lira, vijf jaar geleden was dat iets meer dan 3 lira.

Een euro kost momenteel 10,75 lira, dat was vijf jaar geleden iets meer dan 3 lira.

Turkije bevindt zich al langer in een spiraal van hoge inflatie en kampt met een munteenheid die steeds minder waard is.

Erdogan liet tijdens een interview op de regeringsgezinde zender TRT weten dat hij een gesprek met de gouverneur van de centrale bank had gevoerd.

Daaruit bleek dat een verlaging van de rente noodzakelijk is.

Grafiek waarde lira t.o.v. de euro

Volgens de president zou dat bovendien binnen de komende maanden moeten gebeuren.

Daarmee drijft hij de druk op de gouverneur serieus op. Naast de waardevermindering van de lira, swingt ook de inflatie in Turkije de pan uit.

Momenteel ligt die ongeveer op 17 procent, terwijl de rente 19 procent bedraagt. De gouverneur van de centrale bank Şahap Kavcıoğlu liet al weten dat er van een renteverlaging geen sprake is.

Volgens Alain Dewit, financieel expert, van het wisselkoersbureau Dewit Finance ligt de inmenging van de Turkse president aan de basis van de financiële problemen.

“Het is door die inmenging dat investeerders geen vertrouwen hebben in het Turkse beleid van de centrale bank, wat de Turkse munt alleen maar verder aan het dalen brengt”.

“De Turkse president wil nu een lage rente, terwijl elke economische wetmatigheid net zegt dat de rente verhoogd moet worden ten tijde van een hoge inflatie. Hij past de strategie ‘groei boven alles’ toe en volgens hem kan die groei worden bereikt door lage rente. Wat hij daarentegen vergeet is dat de rente niet naar beneden kan worden gebracht terwijl de inflatie zo hoog is. Dan wordt het probleem alleen maar groter. De Turkse president bewandelt een pad dat economisch gezien onverantwoord is”, aldus Dewit.

Erdoğan, president van Turkije, zorgde eerder al voor een laagterecord van de lira. Zo ontsloeg hij op korte tijd verschillende topmannen binnen de centrale bank.

Voordeel voor reizigers, nadeel voor bevolking  

Volgens experts is het goedkoper voor mensen om nu naar het land te reizen, aangezien ze veel meer Turkse lira’s met euro’s kunnen kopen dan twee jaar geleden. Toch kunnen reizigers niet volledig van de zwakke munt profiteren.

“Het probleem is dat de inflatie in Turkije erg hoog is en het momenteel wel duurder is om iets in het land te kopen”.

Voor de inwoners van het land zelf is de situatie bovendien erg problematisch. “Voor hen wordt het leven zeer duur en ze hebben geen enkel voordeel bij de daling van de Turkse lira. Een inflatie van 7 à 8 procent is al erg veel, 17 procent is dus extreem”.

“Ook is Turkije een land met enorm veel buitenlandse schulden. Nu de lira blijft dalen, zullen die schulden alleen maar groter worden.”

Ook de afhankelijkheid van de centrale bank doet de economie in het land de das om.

“Aangezien de nieuwe gouverneur van de centrale bank doet wat de Turkse president zegt, is de bank niet meer onafhankelijk. Dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in het muntbeleid zal dalen. Om die reden stroomt het buitenlandse kapitaal al twee jaar weg uit Turkije”.

Bron: Twitter