Binali Yildirim, ex-premier van Turkije (links) en zijn zoon Erkam Yildirim (rechts).

AKP’er Serkan Bayram heeft gezegd dat de ‘vermeende’ hulplevering van Erkam Yıldırım, zoon van de voormalige premier, aan Venezuela uit slechts één doos bestond en dat dit de reden is waarom het niet in de douane-gegevens werd opgenomen.

Zijn verdediging van Yıldırım kwam nadat douanegegevens eerdere verklaringen over de COVID-19 hulplevering weerlegden.

Uit Turkse douanegegevens is gebleken dat de zoon van voormalig premier Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, geen COVID-19 hulp heeft geleverd aan Venezuela in december, dagen nadat een maffialeider beweerde dat hij het land bezocht om een nieuwe drugshandelsroute op te zetten.

De regerende afgevaardigde van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Serkan Bayram, heeft gezegd dat de COVID-19 hulplevering van de zoon van ex-premier Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, aan Venezuela vorig jaar slechts uit één doos bestond.

Het debat over Yıldırım’s bezoek aan Venezuela begon nadat maffialeider Sedat Peker, voormalig bondgenoot van de regering en nu een criticus van de regering, hem ervan beschuldigde dit jaar tweemaal het land te hebben bezocht om een nieuwe route voor drugshandel op te zetten na een grote drugsvangst in Colombia vorig jaar.

Sedat Peker: ‘Zoon van ex-premier maakt deel uit van drugsnetwerk’

Zijn beschuldigingen schokten Turkije, waarop Binali Yıldırım zei dat zijn zoon Venezuela bezocht om COVID-19 hulp te verlenen.

Vervolgens onthulde het dagblad Cumhuriyet dat een dergelijke overdracht niet was geregistreerd in de douanegegevens, wat de regeringsgezinde columnist Abdülkadir Selvi ertoe aanzette te beweren dat Erkam Yıldırım de zogenaamde hulp in zijn handtas droeg.

Bayram vertelde op 2 juni aan het dagblad Sözcü dat Yıldırım “een of twee dozen met maskers en testkits” had afgeleverd, dus het was geen overdracht die de douane aanging.

“Het was niet iets dat werd uitgevoerd in vrachtwagens of schepen. Het waren niet eens twee dozen,” zei Bayram.

Baklava en snoepjes

“We namen ook snoepjes en baklava mee. Moeten we het daar ook over hebben?” voegde hij eraan toe.

Volgens de plaatsvervanger is Yıldırım een “liefdadige zakenman”.

Zowel Selvi als Bayram’s verdediging van Yıldırım werd belachelijk gemaakt op sociale media, omdat het ongeloofwaardig werd geacht om naar Venezuela te gaan om zo’n kleine hoeveelheid hulp af te leveren.

Peker, een veroordeelde maffiabaas die momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten verblijft, ontvluchtte Turkije in 2020 in een poging om vervolging te ontlopen.

Hij heeft de afgelopen maand video’s vrijgegeven vol met schokkende beschuldigingen als reactie op de contra-operaties die tegen zijn organisatie werden gelanceerd.

Volgens maffiabaas Peker is Yıldırım, net als voormalig minister Mehmet Ağar, betrokken geweest bij een grote internationale drugshandel en is hij naar Caracas gegaan om een nieuwe route te bespreken nadat de Colombiaanse autoriteiten in juni 2020 4,9 ton drugs in beslag hadden genomen die op weg waren naar Turkije.

Tot nu toe heeft de regering de beweringen van Peker niet op geloofwaardige wijze ontkend.

Bron: Turkse media