(links) Erkam Yıldırım (zoon van ex-premier Binali Yildirim), (rechts) Sedat Peker.

De Turkse maffiabaas Sedat Peker heeft beweerd dat de zoon van oud-premier Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, deel uitmaakt van een groot internationaal drugsnetwerk.

Volgens Peker heeft Yıldırım in januari en februari van dit jaar tweemaal een bezoek gebracht aan Venezuela om een nieuwe route voor de drugshandel uit te stippelen na een inval in Colombia vorig jaar waarbij de autoriteiten 4,9 ton cocaïne in beslag namen die op weg was naar Turkije.

De Turkse maffiabaas Sedat Peker heeft de zoon van voormalig premier Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, en voormalig politiechef en minister Mehmet Ağar ervan beschuldigd deel uit te maken van een internationaal drugssmokkelplan, terwijl hij in een andere YouTube-video bombastische beschuldigingen blijft uiten.

Peker, een pan-Turkse en Turanistische georganiseerde misdaadbaas die begin 2020 Turkije ontvluchtte om aan vervolging te ontkomen, heeft de afgelopen drie weken video’s vrijgegeven met ernstige beschuldigingen aan het adres van huidige en voormalige politici in een poging om wraak te nemen voor de operaties die tegen zijn organisatie werden opgestart.

Hoewel hij vooral woedend is omdat hij aan de kant is gezet, zegt Peker, een bondgenoot van de regering, herhaaldelijk dat hij de video’s uitbrengt als reactie op politieagenten die zijn huis binnenvallen en pistolen op zijn vrouw en dochtertjes richten.

Zijn belangrijkste doelwitten zijn minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die volgens de maffialeider herhaaldelijk hulp heeft gezocht bij de mannen van Peker om zijn politieke carrière een impuls te geven, en Ağar, een louche politicus die bekend staat om zijn opdracht tot buitengerechtelijke executies tijdens zijn ambtstermijn als minister van Binnenlandse Zaken in 1996.

Soylu beschuldigde Peker er op 19 mei van banden te hebben met de beweging van de in de VS gevestigde islamitische prediker Fethullah Gülen en betrokken te zijn bij een drugshandel.

Hij ontkende ook beweringen dat politieagenten tijdens een inval in het huis van Peker het ondergoed van zijn vrouw zouden hebben doorzocht.

In seksistische bewoordingen noemde Soylu Peker “een man die zich achter het ondergoed van zijn vrouw verschuilt”, waarop de maffialeider aankondigde dat hij een nieuwe video zal uitbrengen waarin hij de minister van repliek zal dienen.

Peker bracht de genoemde video begin mei 23 uit, waarin hij begon met te zeggen dat hij in het verleden talloze malen van locatie moest veranderen omdat hij werd uitgezet.

Hij zei dat hij opnieuw van locatie moest veranderen omdat hij “bezocht werd door een drukke groep uit Turkije,” wat blijkbaar betekent dat de Turkse regering een team naar de Verenigde Arabische Emiraten stuurde om hem op te pakken en dat hij in de komende dagen misschien opnieuw zou verhuizen.

Vervolgens haalde hij uit naar Soylu omdat hij beweerde banden te hebben met Gülen, waarbij hij een opsomming gaf van talrijke gerechtelijke complotten die Gülenisten in het verleden hebben uitgevoerd.

“Maar u hebt Gülen voortdurend geprezen. Uw adviseurs hebben Gülen geprezen,” zei Peker, die eerder in de gevangenis heeft gezeten in een zaak die door Gülenisten was beraamd om hun vijanden in de staat uit te schakelen, tegen Soylu.

Wat de opmerkingen van Soylu over het ondergoed van zijn vrouw betreft, noemde Peker de minister “een man die zijn woede niet kan beheersen” en zei: “Ik zal je in elkaar slaan.”

Drugsvangst in Colombia vorig jaar

In reactie op de beschuldigingen van Soylu dat de maffialeider deel uitmaakt van een grote internationale drugshandel, deed Peker schokkende uitspraken over een drugsvangst die op 9 juni vorig jaar in Colombia plaatsvond.

De Colombiaanse autoriteiten maakten toen bekend dat zij 4,9 ton cocaïne in beslag hadden genomen die op weg was naar Turkije.

“Cocaïne kwam voorheen via Colombia naar Turkije. Zo’n 4,9 ton cocaïne werd vorig jaar in juni gevangen. Daarna is men op zoek gegaan naar een nieuwe route omdat de Drug Enforcement Administration daar machtig is en strenge controles uitvoert,” zei Peker.

“Toen ze begrepen dat ze het daar niet voor elkaar konden krijgen, hebben ze zich tot Venezuela gewend, dat een 800 kilometer lange grens heeft. Het is gemakkelijk om het vanuit Colombia naar daar te smokkelen omdat de DEA daar geen controles heeft. De haven van Latakia in Syrië staat ook niet onder Amerikaanse controle,” zei hij ook.

“Wie is er naar Venezuela gegaan om een nieuwe route te vormen nadat deze partij was gepakt?” vroeg Peker en beweerde dat Yıldırım in januari en februari elk vier dagen in Venezuela verbleef.

De maffialeider beweerde ook dat er in de toekomst drugsvangsten zullen plaatsvinden in de Dominicaanse Republiek, omdat drogeladingschepen met cocaïne uit de haven van Venezuela in Caracas daar moeten stoppen als onderdeel van de nieuwe route.

De naar Turkije gesmokkelde cocaïne zal in jachten worden gedistribueerd, aldus Peker, die eraan toevoegde dat de smokkel ook via Latakia verloopt.

Een zakenman in Turks Cyprus

Wat de geldhandel betreft, wees Peker op Halil Falyalı, een zogenaamde zakenman in Turks-Cyprus die enorme rijkdom zou hebben vergaard met illegale middelen, voornamelijk weddenschappen.

“Falyalı heeft tien verschillende rechtszaken tegen zich lopen in Turkije. Waarom brengen jullie hem niet naar Turkije?” vroeg Peker aan de autoriteiten.

Peker zei dat hij niet gelooft dat de voormalige premier betrokken is bij het complot en merkte op dat Erkam Yıldırım aanvankelijk deel uitmaakte van dit complot omdat er beelden waren waarop te zien was dat hij illegale zaken deed.

De maffialeider beweerde ook dat Yıldırım tijdens zijn bezoeken aan Turks-Cyprus in de hotels van Falyalı verblijft.

“Dit is het hele plan,” zei hij, eraan toevoegend dat Mehmet Ağar centraal staat in het plan.

“Kijk naar de vriendschap tussen Süleyman Soylu en Erkam Yıldırım,” zei Peker.

Na de video van Peker deelde journalist Cüneyt Özdemir tijdens zijn YouTube-uitzending een tweet van de Turkse ambassade in Caracas van 7 december 2020, waarin te zien was hoe Yıldırım poseerde voor een foto met een Turkse delegatie die op weg was naar de Venezolaanse hoofdstad als onderdeel van een officieel bezoek.

Peker beschuldigt Ağar, voormalige inlichtingenambtenaar van moord op journalisten Mumcu, Adalı

Een andere huiveringwekkende beschuldiging die Peker uitte betrof Ağar en voormalig inlichtingenambtenaar Korkut Eken, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de onopgeloste moorden op journalisten Uğur Mumcu en Kutlu Adalı.

‘Moordenaar keert terug naar plaats delict’

Wat de moord op Mumcu betreft, zei de maffiabaas dat Ağar hem had laten vermoorden omdat de journalist schreef over “terreurbaronnen”.

“Drugsvelden en wapenhandel bestaan in terreurgebieden. Mumcu hield zich hiermee bezig. Hij werd vermoord omdat hij schreef over degenen die zich voeden met terreur,” zei Peker.

“Mumcu werd gemarteld. Wie kwam als eerste opdagen? Mehmet Ağar. De moordenaar keert als eerste terug naar de plaats van de misdaad,” voegde hij eraan toe.

Bron: Turkse media