Reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste vermiste mijnwerker in een kolenmijn in het noorden van Turkije, waardoor het dodental van een methaanontploffing waarbij 28 mensen gewond raakten op 41 komt.

De explosie deed zich vrijdag voor in een staatsmijn in de Turkse provincie Bartın aan de Zwarte Zeekust.

Ambtenaren zeiden dat de oorzaak van de explosie nog wordt onderzocht, maar dat een eerste beoordeling suggereert dat de explosie werd veroorzaakt door mijngas, waarmee wordt verwezen naar concentraties brandbaar gas zoals methaan.

De ontploffing is een van de dodelijkste industriële rampen in de recente geschiedenis van Turkije. In 2014 kwamen 301 mensen om bij de ergste mijnramp in Turkije in een kolenmijn in de Egeïsche provincie Manisa.

President Recep Tayyip Erdoğan kwam op 15 oktober ’s middags ter plaatse om aan te kondigen dat de laatste vermiste persoon dood was aangetroffen.

Erdoğan woonde vervolgens begrafenissen bij in nabijgelegen dorpen, waaronder Makaracı, dat vier mannen verloor.

Ook oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu bezocht enkele van de dorpen.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu had gemeld dat 58 mijnwerkers de explosie hadden overleefd, “zelf of dankzij reddingswerkers” en 28 gewond waren geraakt.

De eerste gewonde overlevenden die de oppervlakte bereikten, stonden erop zich aan te sluiten bij de reddingspogingen, waarbij andere mijnwerkers uit de hele regio betrokken waren.

Adem Usluoğlu was een van de eerste vrijwilligers die aankwam.

“Sommigen zijn levend verbrand door de kracht van de explosie,” vertelde hij aan AFP. “Mijn hart is vreselijk zwaar.”

Angstige menigten, sommigen met tranen in hun ogen, hadden zich verzameld bij de ingang van de kuil en bleven de hele nacht in de hoop op nieuws van hun vrienden en geliefden.

Een vrouw moest in shock geëvacueerd worden, anderen baden bij de slagbomen die het terrein afsloten.

“Er zijn geen kamers om in te overleven, geen zakken voor onderdak in de mijn,” zei İlyas Börekçi, adjunct-directeur van een aangrenzende mijn die drie reddingsteams stuurde.

“De enige kans om te overleven is om er onmiddellijk uit te komen,” zei hij tegen AFP.

Amasra burgemeester Recai Çakır zei dat veel van de overlevenden “ernstige verwondingen” hadden opgelopen.

Opeenhoping methaangas

De mijnwerkersvakbond Maden Is van Turkije schreef de explosie toe aan een opeenhoping van methaangas.

Op televisiebeelden was te zien hoe paramedici zuurstof gaven aan de mijnwerkers die naar buiten waren geklommen en hen vervolgens naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen brachten.

De plaatselijke gouverneur zei dat een team van meer dan 70 reddingswerkers erin geslaagd was een punt in de mijn te bereiken dat ongeveer 250 meter lager lag.

Het AFAD (Disaster and Management Presidency) kondigde aan dat de vonk die de explosie veroorzaakte, afkomstig leek te zijn van een slecht functionerende transformator.

Later trok het dat rapport in en zei het dat methaangas om “onbekende redenen” was ontbrand.

Turkije heeft in 2014 zijn dodelijkste mijnramp meegemaakt, toen 301 arbeiders omkwamen bij een explosie en de daaropvolgende brand in een mijnschacht in de westelijke stad Soma.

Vijf mijnmanagers werden schuldig bevonden aan nalatigheid en kregen lange gevangenisstraffen tot 22 jaar.

Bron: Turkse media