De Turkse president Erdoğan heeft gezegd dat hij tijdens hun laatste ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Poetin heeft afgesproken dat Turkije een aardgashub moet worden.

Turkije zal een aardgashub worden na een akkoord met de Russische president Vladimir Poetin, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op 19 oktober.

“Turkije wordt ook een draaischijf voor aardgas. Tijdens onze laatste ontmoeting hebben we hierover overeenstemming bereikt met (de Russische president Vladimir) Poetin. We zullen hier een hub creëren met Turks gas uit Rusland”, zei Erdoğan op de fractievergadering van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in de hoofdstad Ankara.

“En in zijn eigen woorden heeft Poetin aan de wereld aangekondigd dat ‘Europa zijn aardgas uit Turkije kan krijgen’,” voegde Erdoğan eraan toe.

Erdoğan zei dat de bezorgdheid in westerse landen toeneemt door energiecrises, en voegde eraan toe dat Turkije “een dergelijk probleem niet heeft.”

Poetin zei op 12 oktober dat Rusland voorraden die bestemd zijn voor de beschadigde Nord Stream-pijpleidingen zou kunnen omleiden naar de Zwarte Zee om in Turkije een Europese gashub te creëren.

Kazachse hoofdstad Astana

Vorige week, in de marge van de conferentie over interactie en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië in de Kazachse hoofdstad Astana, had Erdoğan een ontmoeting achter gesloten deuren met Poetin, die had voorgesteld een aardgashub in Turkije te bouwen.

Na de ontmoeting kondigde Erdoğan aan dat Ankara en Moskou na een Russisch voorstel samen zullen werken aan de bouw van een aardgashub in de Turkse regio Thracië.

NAVO-lid Turkije onderhoudt nauwe betrekkingen met zowel Oekraïne als Rusland en heeft geprobeerd de banden tijdens het conflict in Oekraïne in evenwicht te brengen, waarbij het Westerse sancties tegen Moskou heeft afgewezen en Rusland heeft bekritiseerd voor wat het Kremlin een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt en de levering van gewapende drones aan Kiev.

Samen met de Verenigde Naties bemiddelde Turkije in juli bij de overeenkomst om de Oekraïense graanexport vanuit zijn Zwarte Zeehavens vrij te geven, wat de enige belangrijke diplomatieke doorbraak in het zeven maanden oude conflict blijft.

De betrekkingen van Ankara met Rusland zijn complex: de twee landen werken nauw samen op het gebied van energievoorziening, maar liggen op gespannen voet met elkaar over Syrië, Libië en Azerbeidzjan.

Bron: Turkse media