Groep naakte migranten gevonden op grens Griekenland met Turkije

Turkije ontkent betrokkenheid bij een incident waarbij Griekenland 92 illegale migranten aantrof dicht bij zijn noordgrens met Turkije, zei de Turkse onderminister van Binnenlandse Zaken Ismail Catakli zaterdag laat.

Op de oever van de Evros, de grensrivier tussen Griekenland en Turkije, zijn vrijdag 92 naakte migranten aangetroffen door de Griekse grenspolitie.

De groep zou daar zijn achtergelaten door “Turkse grenswachten”, schrijft de Griekse krant Kathimerini op basis van een anonieme verklaring.

De Griekse politie zei zaterdag dat zij een groep van 92 migranten heeft gered die naakt waren ontdekt en vermoedelijk illegaal vanuit Turkije het Griekse grondgebied waren binnengekomen.

Catakli riep Griekenland ook op te stoppen met “manipulatie en oneerlijkheid”.

De Griekse minister voor Burgerbescherming Takis Theodorikakos zei zondag dat de verklaringen van de migranten suggereerden dat zij door de Turkse militaire politie naar Griekenland waren gebracht.

“Men zou een werkende verklaring verwachten van de kant van de Turkse regering”, zei hij tegen een Grieks televisiestation.

Griekenland heeft er bij Turkije op aangedrongen een overeenkomst uit 2016 met de Europese Unie te respecteren waarin Ankara ermee instemde de stroom migranten naar Europa in te dammen in ruil voor miljarden euro’s steun.

Turkije zegt dat het de maatregelen om mensensmokkel te voorkomen heeft aangescherpt.

Athene zal binnenkort een 40 kilometer lang hek langs de noordgrens met Turkije uitbreiden om te voorkomen dat migranten het land binnenkomen, zei Theodorikakos.

Turkije en mensenrechtengroeperingen hebben herhaaldelijk de illegale praktijk van Griekenland om illegale migranten te deporteren, veroordeeld.

Zij zeggen dat dit in strijd is met humanitaire waarden en het internationaal recht omdat het leven van kwetsbare migranten, waaronder vrouwen en kinderen, in gevaar wordt gebracht.

Het terugdrijven is in strijd met internationale overeenkomsten ter bescherming van vluchtelingen, die bepalen dat mensen niet mogen worden uitgezet of teruggestuurd naar een land waar hun leven en veiligheid in gevaar zouden kunnen zijn vanwege hun ras, godsdienst, nationaliteit of lidmaatschap van een sociale of politieke groep.

Bron: Sabah