Waarom wil de politie niet dat we deze video zien?

Vorige week vrijdag rond 15.30 uur ontving de politie verschillende noodoproepen. Geschokte getuigen meldden dat minstens tien mensen elkaar op brute wijze te lijf gingen in de Sandstraße. Bekijk hier de straffe beelden.

Op een video van een mobiele telefoon is te zien hoe twee deelnemers een man die op de grond ligt meerdere keren tegen het hoofd schoppen.

Een weerloze gepensioneerde wordt ook tegen de grond geslagen tijdens de vechtpartij. Desondanks gaat de vechtpartij door.

Dit zijn ongelooflijke taferelen die plaatsvonden in een van de belangrijkste winkelstraten in Lübeck: In een massale vechtpartij schopten mannen het hoofd van een 19-jarige, een andere man sloeg rond met een metalen vuilnisbak alsof hij buiten zinnen was, een gepensioneerde zonder betrokkenheid viel op de stoep. Tien patrouillewagens werden ingezet.

De politie hield de het incident verborgen voor het publiek, het was geen persbericht waard. Het persbericht kwam pas een dag later – nadat de video van de brute daden viraal was gegaan.

In dit persbericht staat: “De politie waarschuwt tegen de verdere verspreiding van deze video en verzoekt om de video onmiddellijk van uw eigen apparaten te verwijderen en onder geen beding verder te verspreiden of te delen. Dit kan een strafbaar feit zijn.”

Dit veroorzaakte verontwaardiging in de sociale media. “Dus het is een misdaad om criminelen te laten zien die misdaden plegen? Dit is de grap van het jaar”, schrijft een Facebook-gebruiker.

“Ja, het is illegaal om zulk materiaal te verspreiden. Het gaat ook om slachtofferbescherming!” bevestigt de politie van Sleeswijk-Holstein. Ondertussen hebben ze de commentaarfunctie uitgeschakeld en staan ze geen kritische vragen meer toe.

Verspreiding indammen

Toch vroeg men aan politiewoordvoerder Maik Seidel. Waarom zou het publiek de video niet mogen zien?

Seidel: “We willen voorkomen dat niet-betrokken personen worden geconfronteerd met een weergave van geweld die ze niet willen zien. Daarom willen we de verspreiding van de video zoveel mogelijk indammen.”

Op “X” instrueert de staatspolitie van Sleeswijk-Holstein zelfs: “De video is in handen van de onderzoekers. De publieke belangstelling van de media is puur sensatiezucht en niet nodig.”

Volgens informatie van de Duitse media heeft de politie inmiddels een crisisteam opgezet. Zelfs het ministerie van Binnenlandse Zaken zou zijn gewaarschuwd. Na de publicatie van de video heeft de politie in allerijl een onderzoeksgroep opgericht om het misdrijf op te lossen.

Aanleiding voor massale vechtpartij?

Tijdens een sportevenement op school vielen vier leerlingen (16, 19 en twee van onbekende leeftijd) naar verluidt zonder reden twee jongens (14, 17) aan. Bekijk hier de beelden.

Anderhalf uur later zouden ze wraak hebben genomen in de winkelstraat. De jongen die op de grond lag en tegen zijn hoofd werd geschopt, is de 19-jarige jongen.

De politie was met tien patrouillewagens aanwezig tijdens de massale vechtpartij. Er werd echter geen enkele arrestatie verricht.

Van vijf betrokkenen (14, 17, 19, 19, 43) werden alleen de personalia vastgesteld en zij kregen het bevel om het stadscentrum te verlaten.

Bron: Bild