Edwin Wagensveld van Pegida Nederland verscheurt een Koran bij de ambassade van Turkije.

De anti-moslimgroep Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen) heeft een kopie van de Koran voor de Turkse ambassade in Nederland verscheurd.

De leider van Pegida in het land, Edwin Wagensveld, verscheurde een kopie van de Koran voor de Turkse, Pakistaanse en Indonesische ambassades in Den Haag en beledigde de islam en moslims. Bekijk hier de beelden.

Wagensveld gooide pagina’s van de Koran op de grond. Hij bedankte de Nederlandse politie, die hem beschermde tijdens zijn provocatie.

Hij zei dat ze in contact staan met alle relevante Nederlandse autoriteiten om dergelijke daden te voorkomen.

Uitgebreide protesten

Op 18 jongstleden vond een soortgelijk incident plaats voor de Turkse ambassade, wat resulteerde in uitgebreide protesten en een grote politieaanwezigheid.

De beelden van de Koran-verscheuring werden destijds breed verspreid op sociale media en veroorzaakten een golf van verontwaardiging in de wereld.

Gisteren, tijdens het tweede incident, was er opvallend genoeg geen sprake van grootschalige tegenprotesten of een grote politiemacht zoals eerder deze maand.

De redenen voor de lagere opkomst en het ontbreken van grootschalige tegenprotesten blijven vooralsnog onduidelijk.

Het herhaaldelijk verscheuren van de Koran voor de Turkse ambassade blijft een bron van spanning in Den Haag en roept vragen op over de vrijheid van meningsuiting en religieuze tolerantie in Nederland.

De autoriteiten zullen naar verwachting de situatie nauwlettend blijven volgen om verdere onrust te voorkomen.

Bron: Sabah