Feyenoord-aanvoerder weigert kapiteinsband in regenboogkleuren te dragen uit “religieuze overwegingen”

Orkun Kökçü draagt zondagmiddag niet de aanvoerdersband van Feyenoord in de uitwedstrijd tegen AZ.

Orkun Kökçü is zondagmiddag bij de wedstrijd AZ-Feyenoord (16.45 uur) niet de aanvoerder van de Rotterdammers. Alle aanvoerders dragen deze speelronde in de Eredivisie een regenboog-aanvoerdersband.

Daarmee ondersteunen zij initiatieven in het kader van de jaarlijkse Nationale Coming Out Dag die woensdag 11 oktober plaatsvond. De Turkse middenvelder draagt voor deze wedstrijd zijn band uit ’religieuze overwegingen’ over aan Gernot Trauner.

De Turkse international doet dat uit religieuze overwegingen. Vanwege Coming Out Week dragen alle captains in de Eredivisie een band in de kleuren van de regenboog.

“Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur. Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt”, zegt Kökçü in een verklaring die Feyenoord deelt op de clubsite.

“Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten. Daarom voel ik me er niet comfortabel bij om deze aanvoerdersband te dragen.”

Kökçü snapt naar eigen zeggen “heel goed” dat sommige mensen teleurgesteld zijn door zijn besluit.

“Dat is absoluut niet mijn bedoeling, al besef ik dat ik dat gevoel met deze woorden wellicht niet direct weg zal kunnen nemen. Maar ik hoop dat m’n keuze uit religieuze overwegingen ook wordt gerespecteerd.”

In het kader van Coming Out Week zijn ook de cornervlaggen in de kleuren van de regenboog. Zendgemachtigde ESPN werkt met microfoons in die kleuren.

De wedstrijd tussen AZ en Feyenoord begint zondag om 16.45 uur.

Bron: Nederlandse media