De Turkse maffiabaas Sedat Peker heeft ook een plaats krijgen op Internet Movie Database, een online databank met films, televisieseries, acteurs en videogames.

Zeven video’s die de Turkse georganiseerde misdaadbaas Sedat Peker op YouTube heeft geplaatst, hebben volgens experts meer dan 70 miljoen views getrokken op het videoplatform.

Volgens een artikel van journalist Barış Yarkadaş zijn korte clips van Peker’s video’s meer dan 250 miljoen keer bekeken op TikTok.

“Ik zweer het, Netflix heeft nog geen serie uitgezonden die zo spannend is als deze,” vertelde een kijker.

Het YouTube-kanaal van Peker heeft zelfs een speciale status gekregen.

Nadat de Turkse autoriteiten de toegang tot de persoonlijke website van Peker vanuit Turkije hadden geblokkeerd, werd gevreesd dat ook het YouTube-kanaal zou worden gecensureerd.

In plaats daarvan heeft het kanaal met de naam Reis Sedat Peker (“Sedat Peker de Chef”) een “badge van officiële verificatie” gekregen, die dient om de identiteit van de eigenaar van een kanaal te bevestigen, maar die ook wordt gezien als een teken van prestige.

Youtube-kanaal Sedat Peker

Om de officiële verificatiebadge te ontvangen, moet een YouTube-kanaal minstens 100.000 kijkers hebben. Peker heeft dat aantal ruimschoots overschreden, met meer dan 479.000 abonnees.

De video’s bevatten beschuldigingen van verkrachting, drugshandel, moord en moord op Turkse topambtenaren die dicht bij president Recep Tayyip Erdoğan staan.

De meest prominente betrokkenen zijn de huidige minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en voormalig hoofd van de politie en minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Ağar, terwijl ook Erdoğans schoonzoon Berat Albayrak en zijn broer Serhat Albayrak worden genoemd.

“De belangrijkste vraag die Peker stelt is waarom de Turkse regering en haar topambtenaren hem in de steek hebben gelaten en hebben verraden,” schreef journalist Arzu.

De 49-jarige Peker leeft naar verluidt ondergedoken in Dubai.

In de video van zondag, de zevende in de reeks, zei Peker dat hij gedwongen was van locatie te veranderen, waarmee hij impliceerde dat dit was ingegeven door een operatie die vanuit Turkije was gestart om hem gevangen te nemen.

Peker sprak ook over zijn gevoel om de staat niet te beschuldigen en in plaats daarvan zijn beschuldigingen te richten op individuen.

De beschuldigingen van corruptie dreigen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling van Turkije nog meer schade toe te brengen.

Tot nu toe zijn de beschuldigingen van Peker aan het adres van verschillende ambtenaren alleen door de betrokkenen in de kiem gesmoord en is er geen gerechtelijke procedure gestart totdat Peker Soylu zelf als doelwit koos.

De minister heeft op 17 mei een strafklacht wegens laster tegen Peker ingediend wegens de reeks recente beschuldigingen. De gangster had gezegd dat Soylu de beveiliging goedkeurde die hem in 2015 werd toegewezen, en dat de minister hem had geholpen om vervolging te voorkomen nadat begin 2020 een onderzoek was gestart naar zijn activiteiten in de georganiseerde misdaad.

In zijn toespraak na een kabinetsvergadering op maandag zei Erdoğan dat zijn regeringen tijdens het 19-jarige bewind van zijn AKP vrede in het land hadden gebracht door dergelijke criminele bendes aan te pakken. De AKP zal “ook dit vuile script verijdelen”, zei Erdoğan.

Bron: Turkse media