Sitcom ‘Gibi‘ verovert de kijkers door echt en surrealistisch tegelijk te vermengen, en landt op gevestigde clichés fijn afgestemde zwarte humor en absurde komedie.

De sit-com “Gibi”, wat grofweg vertaald “zoiets” betekent, met Feyyaz Yiğit en Kıvanç Kılınç in de hoofdrollen en Ahmet Kürşat in een bijrol, heeft zich op een heel andere plaats gepositioneerd door zich los te maken van het klassieke type komedie in Turkije.

De meeste media categoriseren de serie liever in het genre van de absurde komedie, maar de unieke stijl verdient het meer om gedefinieerd te worden als een surrealistisch werk dat gebruik maakt van absurde komedie en zwarte humor, waardoor het een show is die niets maar dan ook alles te maken heeft met de alledaagsheid en clichés van het leven.

De naam van de serie verscheen nadat Feyyaz Yiğit het woord “gibi” aan het einde van elke zin gebruikte.

De fictie van de serie is niet bedoeld om je bij elke scène specifiek aan het lachen te maken, maar door karakteriseringen die we in ons dagelijks leven gemakkelijk tegenkomen, kunnen we ons gemakkelijk inleven in de toekomstige reacties van de personages en hun mogelijke antwoorden raden.

Dit type show heeft geen voorbeeld onder zijn soortgenoten. Ik denk sterk dat de serie daarom weerklank heeft gevonden in de samenleving. Ook zijn veel van de zinnen in de serie in de kwaliteit van aforismen die viraal gingen op sociale media.

Bekijk de eerste aflevering hier.

Bron: Sabah