De Turkse mediawaakhond RTÜK heeft de uitzending van de beroemde serie “Kızılcık Şerbeti” (Cranberry Sherbet in het Engels) voor vijf weken geblokkeerd.

Op 14 april gaf de mediawaakhond de tv-zender opdracht een documentaire over islamofobie uit te zenden in plaats van de serie die gaat over de conflicten tussen een seculiere en conservatieve familie.

De Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft op 7 april de uitzending van de beroemde Turkse serie “Kızılcık Şerbeti” (Cranberry Sherbeti in het Engels) voor vijf weken verboden wegens een gewelddadige scène tegen een vrouwelijk personage.

En op dezelfde dag heeft een rechtbank uitstel van executie verleend voor het uitzendverbod na bezwaar van de zender Show TV. De administratieve rechtbank van Ankara vernietigde deze beslissing echter op 14 april.

Tijdens de samenvatting van de serie op 14 april werd de uitzending onderbroken en startte een documentaire over islamofobie als gevolg van de straf van RTÜK.

De documentaire bevatte uitspraken van president Recep Tayyip Erdoğan zoals “Het virus van islamofobie is net zo gevaarlijk als het coronavirus” en “Dit virus verspreidt zich snel, vooral in Europese landen.”

De tv-serie draait om twee families met tegengestelde levensstijlen en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd wanneer ze hun verschillen proberen te verzoenen.

De show toont de strijd die ontstaat wanneer kinderen uit seculiere en conservatieve gezinnen besluiten te trouwen en botsen over hun verschillende overtuigingen.

De plot draait vooral om de moeilijkheden van de seculiere familie om zich aan te passen aan de islamitische manier van socialiseren, zoals het gebruik van alcohol.

Acteurs van de tv-serie reageerden op sociale media tegen het verbod van de tv-serie. Zij verklaarden dat de scène over het geweld tegen het vrouwelijke personage de sociale realiteit weergeeft.

Bron: Turkse media