Onderzoekers stuitten onlangs in het Samandıra-woud aan de Aziatische kant van Istanbul op een zeldzame paddenstoel genaamd Cordyceps militaris, een schimmelsoort die ook bekend staat als de “zombie-paddenstoel”.

De “zombie-paddenstoel” is wereldwijd het onderwerp van nieuwsgierigheid geworden met de release van de wereldfenomenen “The Last of Us” serie.

Natuurpaddenstoelenonderzoeker Naim Güleç, die de cordyceps militaris paddenstoel tegenkwam in het Samandıra Bos van Istanbul tijdens onderzoek, en mycoloog Selime Semra Erol, die academisch onderzoek doet naar paddenstoelen die voor medische doeleinden worden gebruikt, vertelden Anadolu Agency (AA) over de minder bekende details met betrekking tot de paddenstoel.

Erol werkt aan zijn doctoraalstudie over medicinale paddenstoelen aan de Universiteit van Düzce en heeft de afgelopen vijf jaar academisch onderzoek gedaan naar medicinale paddenstoelen, hun productie en medicinale effecten.

Zij legde uit dat cordyceps vanwege zijn farmacologische eigenschappen al duizenden jaren een belangrijke plaats inneemt in de traditionele Chinese geneeskunde en dat de paddenstoelenfamilie waartoe de paddenstoel behoort meer dan 400 jaar oud is. Zij merkte ook op dat het het geslacht is met de meeste variëteiten in zijn soorten.

Erol verklaarde dat elke paddenstoelensoort van het geslacht cordyceps parasitaire schimmels zijn die zich richten op verschillende insecten, waaronder rupsen en dennenprocessierupsen, en zei: “Wat deze paddenstoel belangrijk maakt, is dat hij al duizenden jaren wordt gebruikt als bron van genezing in de traditionele Chinese geneeskunde.”

De zeldzame medicinale paddenstoel Cordyceps militarius, ook bekend als de “zombie-paddenstoel”, in het Samandıra-woud van Istanbul, Türkiye, 27 maart 2023.

Daarnaast merkte Erol ook op dat de paddenstoel op grote hoogten in de Himalaya en Tibet groeit en vooral in India en China als voedsel wordt geconsumeerd.

Erol verklaarde dat het belangrijkste onderdeel van de paddenstoel de cordyceps-substantie is en zei dat de paddenstoel actieve stoffen en verbindingen bevat die worden gebruikt bij de behandeling van nier- en leverziekten.

”Omdat de bronnen zeggen dat de schimmel bij koud weer op de grond verschijnt, vond ik de cordyceps militaris schimmel uiteindelijk in 2015 in de dennenbossen van Istanbul,” zei Güleç, eraan toevoegend dat er in 2016 een wetenschappelijk artikel over werd gepubliceerd.

Güleç verklaarde dat hoewel het een kleine schimmel is, hij door zijn rode kleur gemakkelijk kan worden opgemerkt tijdens het wandelen en dat hij gezocht moet worden op plaatsen waar pijnbomen worden geteisterd door dennenprocessierupsen.

Zombie-utopie

Güleç verklaarde dat in de tv-serie “The Last Of Us”, die momenteel op een digitaal platform wordt uitgezonden, een scenario als het einde van de wereld ontstaat doordat de cordyceps-schimmel een nieuwe epidemie veroorzaakt die mensen in zombies verandert.

“Sommigen vrezen dat cordyceps-schimmels het menselijk zenuwstelsel zullen overnemen en hen in zombies zullen veranderen. Dit lijkt wetenschappelijk niet mogelijk,” verklaarde Güleç.

Hij voegde eraan toe dat de Cordyceps-schimmels niet kunnen groeien bij temperaturen boven de 25 graden Celsius (77 graden Fahrenheit).

Daarom is de ontwikkeling van deze schimmel bij mensen of andere zoogdieren met een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius, het overnemen van het lichaam en het veroorzaken van schade vanuit medisch oogpunt onmogelijk,” verzekerde hij.

Güleç benadrukte dat de schimmel belangrijk is in het kader van de preventieve geneeskunde en stelde voor meer onderzoek naar de paddenstoel te doen.

Bron: Sabah