Yoshinori Moriwaki

Een Japanse aardbevingsdeskundige verwacht een zware aardbeving in Turkije, vooral in de Marmara-regio, en verklaarde dat ook de Oost-Anatolische en Egeïsche breuklijnen zijn begonnen te breken.

Turkije is een aardbevingsland, net als Japan, verklaarde Yoshinori Moriwaki tijdens een seminar over leven met aardbevingsrisico’s in de Centraal-Anatolische provincie Afyonkarahisar.

De deskundige wees erop dat het noodzakelijk is voorbereid te zijn om de aardbeving met de minste schade te overleven, en verklaarde dat hoewel 20% van de aardbevingen in de wereld in Japan plaatsvinden, zij de schade van de aardbeving tot een minimum hebben beperkt dankzij de opleiding en de voorbereidingen aldaar.

“Japan heeft vrij zware aardbevingen meegemaakt. In Japan is men volledig voorbereid. Maar 60 procent van de gebouwen in Turkije zijn constructies zonder vergunning. De Turkse autoriteiten moeten dit probleem oplossen om mogelijke schade door een aardbeving tot een minimum te beperken,” verklaarde Moriwaki.

Moriwaki gaf informatie over een mogelijke aardbeving in Istanbul en waarschuwde dat het mogelijk is dat een zware aardbeving in het Marmara-gebied zal plaatsvinden.

“Er wordt een zware aardbeving verwacht in Turkije, vooral in de Marmara-regio. De Oost-Anatolische en de Egeïsche breuklijnen zijn ook begonnen te breken,” zei Moriwaki.

Hij benadrukte dat voorlichting over aardbevingen moet worden gegeven aan inwoners van Istanbul en andere regio’s van het land met een hoog aardbevingsrisico.

Naast voorlichting over aardbevingen benadrukte hij ook dat het probleem van illegale bouw, dat in het land veel voorkomt, moet worden opgelost.

“De voorbereidingen moeten worden versneld. Het proces kan sneller verlopen als gebouwen die kwetsbaar zijn voor aardbevingen worden aangepast in plaats van herbouwd.

Aardbevingen

Turkije wordt doorkruist door breuklijnen en is gevoelig voor aardbevingen.

In 1999 werd de noordwestelijke provincie Kocaeli getroffen door een catastrofale aardbeving met een kracht van 7,6 magnitude, met enorme schade en bijna 18.000 doden tot gevolg.

Bijna 16 miljoen mensen werden getroffen en ongeveer 200.000 mensen raakten dakloos.

In datzelfde jaar werd de Zwarte Zee-provincie Düzce op 12 november om 18.57 uur plaatselijke tijd door een andere aardbeving met een kracht van 7,2 geteisterd, met schade en minstens 845 doden tot gevolg.

Het epicentrum lag ongeveer 100 kilometer ten oosten van de aardbeving in Kocaeli die enkele maanden eerder plaatsvond.

Bron: Hürriyet