Unieke historische boom beschermd

Een 720 jaar oude historische boom in de noordelijke provincie Düzce is onder bescherming geplaatst door het Ministerie van Cultuur en Toerisme. Klik hier voor alle foto’s. 

De unieke boom, waarvan wordt beweerd dat hij persoonlijk is geplant door Orhan Bey, de tweede sultan van het Ottomaanse Rijk, tijdens een van zijn reizen in 1303, trekt veel aandacht omdat er twee afzonderlijke bomen groeien uit de enkele wortel.

“Onze boom is ongeveer 720 jaar oud. Er wordt gezegd dat Orhan Bey hier ooit naar de kreek kwam om zijn vrijdaggebed te verrichten. Hij vertelde de geleerde over die tijd en vroeg om hier een moskee te bouwen.”

“Deze moskee werd gebouwd volgens de voorwaarden van die tijd. Daarna hebben we het laten restaureren. Er gaan geruchten dat hij persoonlijk de boom rond de moskee heeft geplant.”

“Jaren later wordt er gezegd dat de boom door de bliksem werd getroffen en zich zo in twee bomen splitste,” zei Aydın Topuz, een inwoner van het dorp Beçiyörükler waar de boom staat.

Topuz zei dat de boom officieel door het ministerie is beschermd vanwege zijn legendarische geschiedenis en unieke uiterlijk en dat veel lokale en buitenlandse toeristen die de provincie bezoeken versteld staan van het uitzicht.

Bron: Hurriyet