Er zijn nieuwe details aan het licht gekomen over een recente bankfraude waarbij twee broers uit Samsun maar liefst 16 miljard Turkse lira (1 miljard dollar) van een particuliere Turkse bank hebben verduisterd via een lek dat zij in het digitale systeem van de bank hadden gevonden.

Volgens de verkregen informatie werden tussen 26 en 28 februari onwettige geldtransfers ter waarde van in totaal anderhalf jaar winst van de niet nader genoemde bank verricht.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de onrechtmatige geldoverdrachten het gevolg waren van een digitale softwarefout tussen de beleggingsafdeling en de depositodivisie van de bank en dat er geen sprake was van een hackpoging.

De bank realiseerde zich te laat de dramatische explosie van de deposito’s op haar rekeningen, aangezien de historische overvalpoging in het weekend plaatsvond, maar begreep dat er iets mis was met de cijfers.

Toen de bank de ongebruikelijke overschrijvingen zag, blokkeerde zij de rekening, maar zij kon niet voorspellen wat er was gebeurd totdat de broers, Recep Gezek en Emre Gezek, werden betrapt door de politie die argwaan kreeg nadat zij hen op klaarlichte dag zware zakken vol geld zag dragen.

Na de illegale overmakingen, een incident dat wordt beschouwd als een van de grootste bankfraudepogingen in de geschiedenis, kochten de broers eerst twee gloednieuwe mobiele telefoons. Ze probeerden ook een nieuwe luxeauto te kopen.

Vervolgens begonnen de broers de schulden van hun familieleden te vereffenen.

Bron: Hürriyet