De Franse president Emmanuel Macron kondigde donderdag aan dat hij met zijn Turkse ambtgenoot president Recep Tayyip Erdoğan zou samenwerken om een “staakt-het-vuren” en een akkoord voor “duurzame vrede” in Oekraïne te bereiken.

Tijdens een persconferentie in Brussel na de top van de NAVO- en G7-leiders zei Macron dat hij in overleg was met leiders die met de Russische president Vladimir Poetin spreken.

Macron benadrukte dat Erdoğan en hij “hetzelfde perspectief” hebben op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en zei dat de leiders ook overeenstemming hebben bereikt over een gezamenlijke humanitaire operatie in Oekraïne, met name in de stad Mariupol.

Regionale kwesties werden ook besproken tijdens zijn ontmoeting met Erdogan, voegde Macron eraan toe, waarbij hij opmerkte dat de huidige situatie een kans is om de onduidelijkheden met Turkije weg te nemen en te verduidelijken.

Er kan vooruitgang worden geboekt in kwesties waarover in het verleden een meningsverschil met Turkije bestond, zei Macron ook, eraan toevoegend dat een strategie gebaseerd op samenwerking inzake Libië en het Midden-Oosten kan worden geherdefinieerd.

Sinds Rusland op 24 februari de oorlog tegen Oekraïne begon, zijn in Oekraïne ten minste 1.035 burgers gedood en 1.650 gewond geraakt, aldus de VN.

De VN heeft echter gewaarschuwd dat het exacte aantal waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat de VN geen toegang heeft kunnen krijgen tot de gebieden waar de vijandelijkheden zijn toegenomen.

Meer dan 3,6 miljoen Oekraïners zijn ook naar de buurlanden gevlucht, volgens het V.N.-vluchtelingenagentschap.

Bron: Sabah