Archeologen hebben in de antieke stad Prusias ad Hypium een unieke architectuur blootgelegd, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 3e eeuw v. Chr.

Opgravingen zijn aan de gang in de oude stad Prusias ad Hypium, die in het Konuralp-district van Düzce ligt en het Efeze van de westelijke Zwarte Zee wordt genoemd.

Prusias ad Hypium in Konuralp, dat door de Raad voor het behoud van het cultureel erfgoed van Kocaeli is uitgeroepen tot stadsarcheologische plaats, zal na de opgravingen naar verwachting een veel bezochte bestemming worden. In het gebied bevinden zich structuren zoals het antieke theater, stadsmuren, aquaducten en een Romeinse brug.

De archeoloog Güldemet Yıldız Dursun van het Cultureel Directoraat van de gemeente Düzce verklaarde dat het antieke theater in Konuralp Prusias ad Hypium een van de zeldzame historische structuren is.

Dursun zei dat de stad de thuisbasis is van openbare structuren uit het Romeinse tijdperk en voegde eraan toe:

“Er zijn hier veel mooie openbare gebouwen uit het Romeinse tijdperk. Er zijn tempels. We zullen ze opgraven. We willen de structuren na de opgravingen restaureren en dit gebied beschermen. Wij willen dit gebied promoten. Het theater in de oude stad zal het enige in Turkije zijn, aangezien het zich in het nederzettingsgebied tussen de huizen bevindt”.

Bron: Hürriyet