Foto: Een toeriste geniet van het zicht aan de Bosporus, een zeestraat in Turkije die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee.

Het Mehmet Emin Ağa herenhuis, dat zich onderscheidt door zijn rode kleur aan de Bosporus, is eind mei verkocht aan een Turkse zakenman voor 200 miljoen Turkse Lira (6.9 miljoen euro), zo hebben lokale media gemeld. Bekijk hier de foto’s.

Het herenhuis, gelegen in de wijk Kanlıca, stond aanvankelijk te koop voor 25 miljoen dollar bij een van de toonaangevende vastgoedbedrijven aan de Bosporus.

Omdat er echter geen koper werd gevonden, werd de prijs verlaagd naar $17,5 miljoen. De verkoop van het herenhuis trok ook de aandacht van een Russische en een Iraanse klant.

Het dagblad Hürriyet meldde dat Ahmet Faruk Karslı, de eigenaar van het digitale betalingsplatform Papara, in mei de nieuwe eigenaar werd van het eeuwenoude herenhuis.

Het herenhuis, dat in 1846 werd gebouwd door de Ottomaanse hoge ambtenaar Mehmet Emin Ağa ten tijde van de Ottomaanse sultan Mahmud, werd in 1905 tijdens een brand volledig in de as gelegd.

Na de brand werd het land waar het herenhuis op stond lange tijd gebruikt als parkeerplaats.

De reconstructie van het herenhuis, dat weer tot leven werd gewekt met een project van architect Emrah Ünlü, begon in 2013 en werd herbouwd in zijn oorspronkelijke vorm.

De bouw werd voltooid in 2017 en de tuin werd ontworpen om verschillende culturele evenementen te organiseren.

Het Mehmet Emin Ağa herenhuis werd een van de meest prominente gebouwen langs de Bosporus met zijn okerkleurige verf.

Het Mehmet Emin Ağa Mansion bevat een lift en een 20 meter lange pier en bood onlangs onderdak aan de werken van de bekende kunstenaar Taner Ceylan tijdens de 17e Istanbul Biënnale. Bekijk hier de foto’s.

Bron: Hürriyet