Amerikaans president Joe Biden

De Amerikaanse president Biden omschreef de Armeense kwestie, die plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog als “genocide”, in een verklaring die zaterdag werd vrijgegeven.

Hierdoor werd hij de eerste Amerikaanse president werd die de controversiële term gebruikte.

“Wij gedenken de levens van allen die tijdens de Armeense genocide in het Ottomaanse tijdperk zijn omgekomen en verbinden ons ertoe te voorkomen dat een dergelijke gruweldaad ooit nog plaatsvindt”, zei Biden.

“En we herdenken zodat we altijd waakzaam blijven tegen de bijtende invloed van haat in al zijn vormen,” zei hij.

“We doen dit niet om schuldigen aan te wijzen, maar om ervoor te zorgen dat wat gebeurd is, nooit meer herhaald wordt,” zei Biden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, veroordeelde de verklaring snel.

“We hebben van niemand iets te leren over ons eigen verleden. Politiek opportunisme is het grootste verraad aan vrede en gerechtigheid. Wij verwerpen deze uitsluitend op populisme gebaseerde verklaring volledig”, aldus Çavuşoğlu in een Twitter-post.

Amerikaans president Joe Biden nam de beslissing “op een zeer principiële manier, gericht op de verdiensten van de mensenrechten, en niet om enige andere reden dan dat, inclusief het plaatsen van schuld,” vertelde een hoge Amerikaanse functionaris aan Agence France-Presse.

Met de erkenning voldeed Joe Biden aan een campagnebelofte die hij een jaar geleden deed.

De Armeniërs in de VS, voornamelijk afkomstig van Ottomaanse Armeniërs, vormen belangrijke gemeenschappen aan de oostkust en in Californië.

Gekant tegen genocide

Turkije is categoriek gekant tegen de omschrijving daarvan als genocide. Volgens Turkije zijn zowel Armeniërs als Turken gedood in de burgeroorlog die ontstond toen Armeniërs in opstand kwamen tegen hun Ottomaanse heersers en de kant kozen van de binnenvallende Russische troepen

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen.

Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers, die nog werden vergroot door moordpartijen door milities en militiegroepen van beide zijden.

De massa-arrestaties van vooraanstaande Osmaanse Armeense politici, intellectuelen en andere leden van de gemeenschap die verdacht werden van banden met separatistische groeperingen, nationalistische gevoelens en vijandigheid jegens het Osmaanse bewind, werden op 24 april 1915 in de toenmalige hoofdstad Istanbul opgepakt, wat herdacht wordt als het begin van latere wreedheden.

Turkije maakt bezwaar tegen het gebruik van het woord “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie waarbij aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale deskundigen op te richten om de kwestie aan te pakken.

Bron: Sabah